Uutiset

Nummen olkkarissa tarjotaan keittoa, yhteisöllisyyttä ja apua arkeen – "Pyrimme löytämään ne ihmiset, joita kukaan muu ei auta"

Timo Tolonen ja Minna Hirvilammi valmistautuvat lounasruokailuun.
Timo Tolonen ja Minna Hirvilammi valmistautuvat lounasruokailuun.
Kuva: Nadia Paavola
  • Vaasa

Suurtalouskattilasta nousee lupaava höyry, kun Timo Tolonen asettelee kalakeiton kaveriksi esille voileipiä ja maitoa. Keittoa on varattu 50 ruokailijalle, koska maksuttomat lounaat Nummen olkkarissa Ristinummen seurakuntakeskuksessa ovat olleet varsin suosittuja heti syksyllä niiden alettua.

Lounasta on tarjolla maanantaisin ja tiistaisin kello 12 – 13, ja kaikki halukkaat ovat tervetulleita.

Vapaaehtoisena häärivä Tolonen on osallistunut seurakunnan toimintaan niin pitkään, ettei edes osaa sanoa, milloin tuli mukaan.

– Tämä tuo struktuuria omaan arkeeni ja on mielekästä tekemistä. Nyt kun ikää on tullut, en ihan niin paljon ole enää mukana kuin ennen.

Nummen olkkarin iskulause on ”ei yksin vaan yhdessä”. Tilassa järjestetään maksuttomien lounaiden lisäksi harrastustoimintaa, kuten askartelua ja bingoa.

Ristinummen Martat ovat mukana lounasjärjestelyissä ja vastaavat ohjelmasta kahdesti kuukaudessa. Paikalla on myös diakoniatyöntekijä, jonka kanssa voi sopia henkilökohtaisesta tapaamisesta.

– Pyrimme löytämään ne ihmiset, joita kukaan muu ei auta. Monella on vaikeuksia hoitaa arkeen liittyviä asioita, ja autamme muun muassa tukien hakemisessa ja muussa päivittäisessä selviytymisessä, sanoo diakonissa Minna Hirvilammi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ennen ruokailua Nummen olkkarissa vietetään hartaushetki.
Kuva: Nadia Paavola

Tukena ja kuuntelijana

Ruokailut ovat todellista käytännön apua, jonka merkitys on kasvanut viime vuosina.

Ruoan ja muiden perustarvikkeiden hinnan nousu on ajanut yhä useamman taloudellisesti ahtaalle. Hirvilammi kertoo, että asiakkaina on paljon muun muassa pienituloisia eläkeläisiä. Myös erilaiset riippuvuudet sekä muut sairaudet heikentävät toimeentuloa ja pärjäämistä.

– Kuuntelen aina ihmisen tarinan ja yhdessä yritämme pohtia ratkaisuja ongelmiin. Joskus riittää, kun on rinnalla ja kannustaa vaikkapa hoitamaan jonkin arkeen liittyvän asian kuntoon.

Olkkarin aukioloaikoina käytettävissä on myös nettipiste sekä tulostin, joiden käyttöön on saatavilla neuvontaa.

Ruokaa on saatavilla myös keskustassa ja Palosaarella ilmaisilla aamiaisilla. Tiistaisin aamupala on tarjolla Palosaaren Toivonkulmassa, ja keskiviikkoisin Koulukadun isossa seurakuntasalissa kello 9.30–11.

– Moni kaipaa myös seuraa ja tulee lounaalle yhteisöllisyyden vuoksi, Hirvilammi sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pois kotinurkista

Sosiaalisuus ja kotineliöistä poistuminen ovat Päivi Salosen mukaan syyt käydä seurakunnan tarjoamilla lounailla. Hän on tullut paikalle miehensä ja kuopuksensa sekä tämän poikaystävän kanssa.

Salonen on työkokeilussa seurakunnan keittiöllä keskiviikkoisin ja on silloin tällöin osallistunut myös lounastarjoiluun vapaaehtoisena.

– Kuuloni on heikentynyt. Siksi on hankala löytää töitä. On hyvä, kun tällä tavalla tulee lähdettyä kotoa, jossa muuten tulee oltua aika paljon.

Samoilla linjoilla on Tarmo Haapalainen, joka on erityisen ilahtunut, että Nummen olkkarin lounaille voi tulla omana itsenään. Hän käy myös helluntaiseurakunnan tilaisuuksissa.

– Minulla tulee juuri kahdeksan vuotta raittiutta täyteen, Haapalainen iloitsee.

Joe Koivukangas on huomannut, että työttömyyskorvauksessa ei ole juuri hurraamista. Kun sillä koettaa itsensä lisäksi ruokkia kaksi kissaa, tiukkaa tekee. Siksi seurakunnan apu on tarpeen.

– Olen käynyt myös Vaasan ruoka-avun ruokakassijaossa, mutta viimeksi jono oli niin pitkä, että kaikille ei riittänyt, Koivukangas kertoo.

Nadia Paavola

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seurakunnan maksuttomat lounaat

  • Seurakunnan diakoniatyön käytännön auttamista.

  • Lounas Nummen olkkarissa maanantaisin ja tiistaisin 28.5. saakka klo 12–13. Olkkari sijaitsee Ristinummen seurakuntakeskuksessa.

  • Ennen ruokailua lyhyt hartaus.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka