Uutiset

Vaasalaisten mielipiteitä toivotaan tapahtumapaikoista – Selvitys tulee nähtäville toukokuussa

Vaasa Festivalia on vietetty monta vuotta Sisäsatamassa. Nyt on herännyt huoli, kuinka kulttuurihistoriallisesti merkkittävä ympäristö kestää tuhansia juhlijoita kesä kesän jälkeen. Arkistokuva.
Vaasa Festivalia on vietetty monta vuotta Sisäsatamassa. Nyt on herännyt huoli, kuinka kulttuurihistoriallisesti merkkittävä ympäristö kestää tuhansia juhlijoita kesä kesän jälkeen. Arkistokuva.
Kuva: Miranda Kivekäs
  • Miika Huhta

Vaasan kaupunki on löytänyt kahdeksan mahdollista tapahtuma-aluetta keskustan läheisyydestä. Osa niistä on jo käytössä ja osa ideatasolla.

Näistä on kaavoitus laatinut nyt selvityksen, joka tulee julkisesti nähtäville toukuussa. Siihen toivotaan mielipiteitä.

Sisäsatamassa on viime vuosina järjestetty Vaasa Festival -musiikkitapahtumaa, joka on saanut paljon kiitosta sijaintinsa ja ympäristönsä vuoksi.

Huolta on herättänyt historiallisten puistojen ja erityisesti vanhojen puiden kestävyys. Kaupunki pitää niitä kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti tärkeinä. Kysymyksiä puolestaan herättää alueen läpi kulkeva junaraide. Se on nyt hyvin pienellä käytöllä, mutta Vaskiluodon kehittyessä liikenne voi vilkastua.

Junaraide jatkaa Sisäsatamasta pengersiltaa pitkin kohti Vaskiluotoa.
Kuva: Jarno Pellinen

Alueen käyttöä tapahtumiin ei olla kieltämässä, mutta selvityksessä tuodaan ilmi toimenpiteitä, joilla negatiivisia vaikutuksia voidaan vähentää.

Suurin ympäristövaikutus on ehdottomasti ympäristörasitus ja muu kasvillisuuteen kohdistuva vahinko. Yli 100-vuotiaiden puiden juuret vaurioituvat maan tiivistyessä. Vauriot voivat näkyä viiveellä. Maa tiivistyy tuhansien ihmisten liikkuessa, mutta erityisesti ajoneuvojen painosta. Rasitusta voi välttää esimerkiksi suunnittelulla, ohjeistuksella ja pitämällä ajoneuvot pelkästään kovalla maalla.

Raideliikenteen vilkastuessa rata on aidattava. Tällöin nykyinen festivaalialue jakautuisi kahtia. Tämä on otettava huomioon, vaikka liikenne ei vilkastu vielä vuosiin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Meri ja keskusta painottuvat

Kaupunki etsi pitkäaikaista ratkaisua ja yhtä paikkaa, jonka voisi kehittää soveltuvaksi kaikenlaisiin tapahtumiin.

– Ei löydy yhtä paikkaa, joka ratkaisisi kaikki vaatimukset, kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso sanoo.

Yleisluontoisessa selvityksessä listataan vaihtoehtoisia tapahtumapaikkoja, mikäli Sisäsatama ei enää soveltuisi suurten tapahtumien näyttämöksi. Paikat ovat lähellä keskustaa ja merta.

Haluttiin myös selvittää, mitä paikkoja on eriteemaisille ja erikokoisille tapahtumille.

– Meri on Vaasalle tärkeä brändi. Keskustan ravintoloiden ja palveluiden toivotaan olevan tapahtumapaikkojen lähellä.

Selvitykseen listatuissa alueissa on esimerkiksi Sisäsataman ja Hietasaaren yhdistelmä. Tämä voisi tulla kyseeseen, mikäli raideliikenne kaventaa tapahtuma-aluetta mantereella ja tapahtuma-alue laajenee Hietasaareen. Yhdistelmä vaatisi uuden sillan.

Onkilahdenpuisto on suuri avoin puisto lähellä vettä. Kaava tai alueen muut käyttötarkoitukset eivät ole esteenä. Näkymät eivät kuitenkaan ole merelliset ja kesäisen ilta-auringon luoma tunnelma jää suuntauksen vuoksi vajaaksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vaihtoehtoisia tapahtumapaikkoja

Vaskiluodon keskuksessa selvitys näkee valtavasti potentiaalia. Pohja on kova, ja entisen huvipuiston tyhjä alue pääsisi tilapäiseen käyttöön. Lähellä ei ole asuntoja, mutta meri ei näy kunnolla. Kesäkuussa siellä järjestetään Lisää löylyä -festivaali.

Hietalahden ranta on monin tavoin oivallinen paikka, mutta sairaalan läheisyys täytyy ottaa huomioon. Tapahtuma-alue voi ajan myötä laajentua merelle muun muassa tekosaarin.

Hietalahden stadion ei puolestaan esittele juurikaan Vaasan merellisiä erityispiirteitä, mutta infrastruktuuri sopii yksipäiväisiin tapahtumiin tai konsertteihin.

Hietalahden rannan tapahtuma-alue voi tulevaisuudessa laajentua merelle. Tekosaaria saataneen kuitenkin odotella pikemminkin vuosikymmeniä kuin vuosia.
Kuva: Jarno Pellinen

Yliopistonrannassa on jo onnistuneesti järjestetty tapahtumia ja ympäristö koetaan monin tavoin toimivaksi. Alueen pieni koko asettaa rajoituksia.

Vaskiluodon niemen pinta-ala riittäisi vaihtoehdoista ainoana todella suuriin tapahtumiin. Meri avautuu moneen suuntaan. Paikalla on tällä hetkellä leirintäalue. Läheisyyteen kaavoitettaneen asuntoja, mutta ennen niiden rakentamista entinen hotelli Fennon tontti on tyhjänä.

Mansikkasaaren vahvuudet ovat omaleimaisessa ympäristössä ja näkymissä. Tulevaisuus on epävarma. Nykyinen silta ei riittäisi tapahtumien aikaan yksin.

Selvityksen toivotaan keräävän kommentteja etenkin ravintola- ja tapahtuma-alan toimijoilta. Se asetetaan nähtäville toukokuussa. Tarkoituksena on saada aikaan keskustelua tapahtumien järjestämisestä Vaasassa ja luoda mahdollisuuksia toiminnan kehittämiselle.

Selvityksessä pidetään erilaisia yleisötapahtumia tärkeänä vetovoimaisen ja hyvinvoivan kaupunkielämän kannalta. Tapahtumapaikkoihin ei kuitenkaan satsata vielä vuosiin kaupungin talouden tasapainoitusohjelman takia.

– Ennen vuotta 2028 ei tapahdu isompaa investointia, Korkealaakso toteaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka