Kolumnit

Kulttuurin tilasta tiloihin

story-image
Kuva: Jarno Pellinen
  • Sanna Bondas

Näin vuoden alussa on jälleen se hetki, kun kaupunki jakaa kulttuuriavustuksia toimijoille. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että virkamiehet raapivat päätään, tuskailevat, hikoilevat ja venyttävät penniä. Eli valmistelevat asian kunnallisvaaleissa valitulle kulttuurijaoston jäsenistölle päätettäväksi.

Miten parhaalla mahdollisella tavalla voitaisiin tukea, edistää ja monipuolistaa kaupungin kulttuurielämää, kulttuurin tilaa Vaasassa?

Kun jaettavaa pottia on x määrä ja hakijatahoja y kappaletta, joku aina pettyy. Se on avustuspelin valitettava henki. Mutta onnellisia voittajia on monia.

Kulttuuri elävöittää, tuo arvoa, merkitystä ja hyvinvointia.

Kaupunki tukee vuosittain toiminta-avustuksilla sellaisia kulttuuritoimijoita kuin vaikkapa Bragen ulkomuseo, Ristinummen ja Gerbyn musiikkikoulut, lasten ja nuorten teatteria tekevä Unga Scenkompaniet, Vaasa jazzklubi, Vaasan taiteilijaseura ja Ylioppilasteatteri Ramppi.

Tukea myönnetään myös aina joihinkin yksittäisiin kulttuuriprojekteihin. Se saattaa olla taiteilijalle tukea näyttelyä varten, bändille studiokulujen kattamiseen, Uumajaan suuntautuvaan esitykseen, kirjan tai historiikin tekoon, tai vaikkapa museo-oppaan palkkaamiseen.

Jokainen projekti jättää oman jälkensä kulttuurin tilaan aaltoillen veteen tippuvan kiven lailla.

Uutena juttuna on tullut Maasillan päässä sijaitsevan, nk. vanhan opistotalon kulttuurikäytön kehittäminen ja tukeminen. Taloon on muuttanut työskentelemään monia kulttuuritoimijoita ja kaupunki tukee talon käyttöä myöntämällä vuokratukea.

Talo tarvitsee nyt ensi alkuun uuden nimen. Helmikuussa onkin tulossa nimikilpailu, joten mietintämyssyt päähän ja pohtimaan nasevaa nimeä talolle!

Vanha opistotalo on positiivinen pilkahdus tiloista puhuttaessa. Wasa Station meni, Wärtsilän konepajan alue on houkutteleva, mutta myös suuri kysymysmerkki.

Tiedetään, että meillä on huutava pula keikkapaikoista, suurempien konserttien, esittävän taiteen ja tapahtumien järjestämispaikoista.

Pientä laastaria on koitettu tarjota parantamalla Kulttuuritalo Fannyn olosuhteita, jotta sitä voitaisiin entistä paremmin hyödyntää kulttuuritalona. Sinne mahtuisi enemmänkin sisältöä tarjottavaksi kaupunkilaisille.

Positiivinen pilkahdus on myös ollut Vaasan taiteilijaseuran muutto taidehalliin. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, mihin suuntaan tila uuden tahon käsissä taipuu.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka