Kolumnit

Tekoälykästä

story-image
Kuva: Jarno Pellinen
  • Mikael Alaviitala

Tekoälystä puhutaan yleensä lyhenteellä AI, eli englannin kielen Artificial Intelligence. Älykkään hommasta tekee se, että kone pystyy käsittelemään suuren määrän tietoa huomattavasti nopeammin kuin ihminen. Yllättävää on sekin, miten AI pystyy muotoilemaan suureen tietomäärään perustuvan vastaukset niin, että lähes jokainen ymmärtää. Ja jos ei ymmärrä, voi pyytää vastauksen siinä muodossa, että se on suunnattu 7-vuotiaalle.

Ensin ajattelin, että AI on lähinnä ajanvietettä, mutta ajattelin silti kysyä, mitä tekoäly itse ajattelee omasta roolistaan ja kyvystään auttaa kuntaa päivittäisessä työssä. Asetin seuraavan kysymyksen:

Miten suomalainen kunta voi hyötyä AI-työkalusta? Ja tekoäly vastasi:

Suomalainen kunta voi hyötyä AI-työkalusta monin tavoin. AI:n avulla kunta voi automatisoida ja tehostaa erilaisia tehtäviä, kuten, tiedonhallintaa ja päätöksentekoa. Esimerkiksi AI-pohjainen chatbot voi vastata kuntalaisten kysymyksiin ja näin vapauttaa henkilöstöä keskittymään monimutkaisempiin tehtäviin. Lisäksi AI voi analysoida suuria määriä tietoja ja kuntaorganisaatiolle arvokasta tietoa päätöksenteon tueksi. AI-työkalut myös auttavat kunnan resurssienhallinnassa ja suunnittelussa, ennustamalla väestönkasvua tai liikenteen ruuhkia. Kaiken kaikkiaan AI voi parantaa kunnan toiminnan tehokkuutta, tuottavuutta ja palveluiden laatua.

Sepä mielenkiintoista! Jatkoin kysymällä: Voiko AI-työkalu säästää kunnalle rahaa?

Kyllä, AI-työkalu voi auttaa säästämään kunnalle rahaa useilla eri tavoilla. Ensinnäkin, automatisoimalla rutiinitehtäviä ja parantamalla prosessien tehokkuutta, AI voi vähentää henkilöstön työmäärää ja siten säästää palkkakustannuksia. AI-pohjainen chatbot voi hoitaa suuren osan asiakaspalvelusta.

Toiseksi, AI voi auttaa optimoimaan resurssien käyttöä. Esimerkiksi ennustava analytiikka ja koneoppiminen voivat auttaa kunnan organisaatiota ohjaamaan resurssien jakamisen ja käytön tehokkaammin. Tämä voi johtaa säästöihin energiankulutuksessa, liikenteen suunnittelussa tai jätehuollossa.

Lisäksi, AI voi auttaa tunnistamaan ja ehkäisemään petoksia ja häiriökäytöksiä, mikä voi säästää kunnalle rahaa. Esimerkiksi AI-pohjaiset järjestelmät voivat havaita epäilyttävää toimintaa taloushallinnossa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että AI-työkalujen käyttöönotto ja kehittäminen voi vaatia alkuinvestointeja ja osaamisen kehittämistä.

Seuraava kysymys olisi ollut: Voiko AI korvata kolumninkirjoittajaa, mutta se jäi kysymättä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka