Helmet yhteen koriin

Tiedän. Nyt olisi hyvä ja helppo kehua ja kirjoittaa kahdesta kaupungin kuumimmasta vaasalaisjoukkueesta.

Molemmista tarkemmin ja syvällisemmin tulevina viikkoina, sillä välillä on aika analysoida ja pohtia myös vaasalaista naisfutista.

Jalkapallo on tällä hetkellä Palloliiton mukaan maassamme naisten ja tyttöjen lajina suositumpaa kuin koskaan, sillä syyskuussa rikottiin ensimmäistä kertaa 35 000 pelaajan raja.

Menossa on lisäksi juhlavuosi, sillä jalkapallo naisten lajina täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Vuonna 1971 tehtiin myös vaasalaista jalkapallohistoriaa, kun VPS selvitti tiensä kaikkien aikojen ensimmäiseen naisten SM-finaaliin.

Kultamitalit jäivät haaveeksi HJK:lle tulleen 0-6-tappion myötä, mutta SM-hopea ei ollut missään nimessä häpeä.

Mitalit ovat kiertäneet tuon jälkeen naisten puolella vaasalaisjoukkueita, ja edellisen kerran kaupungissa pelattiin pääsarjaa Vasa IFK:n toimesta vuonna 2015.

Naisten pääsarja on täyttynyt vahvasti pääkaupunkiseudun joukkueista, joten Pohjanmaalla olisi hyvin tilaa yhdelle liigajoukkueelle.

Kautensa jo päättänyt VIFK:n naisjoukkue lähti keväällä hakemaan nousua pääsarjaan, mutta seitsemänneksi sijoittuneiden vaasalaisten kausi oli odotuksiin ja tavoitteisiin nähden paha pettymys.

Hyvää juniorityötä myös tekevä FC Sport-juniorit haluaa vuoden tauon jälkeen VIFK:n seuraksi takaisin naisten Ykköseen.

Kauden viimeinen ja ratkaiseva karsintaottelu vaatii kuitenkin ensi lauantaina Tampereella voittoa ja vähintään kahta tehtyä maalia, jotta nousu toteutuu.

Molemmissa vaasalaisjoukkueissa on kiitettävä määrä hyviä ja lahjakkaita pelaajia.

Moni on ihmetellyt, miksi parhaita ja lahjakkaimpia pelaajia ei saada samaan joukkueeseen? Näin liigajoukkueen saaminen Vaasaan olisi todennäköisempää.

Syitä on monia. Nyt olisi kuitenkin hyvä aika murtaa jää oikein kunnolla, sillä helmien laittaminen yhteen koriin kuulostaa mielenkiintoiselta ja houkuttelevalta ajatukselta.

Jokaisen naisfutiksen parissa mukana olevan mielestä tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Varmaa on se, että tämän asian toteuttamiseksi tarvitaan ainakin tietty määrä euroja, yhteistä halua, joustamista kaikilta osapuolilta, ja mielenkiintoisten juttutuokioiden perusteella ehkä ihan uuden seuran perustamista.