Kentän laidalta: Kyllä kansa tietää

Vilkas urheiluvuosi on tarjonnut koronapandemian keskellä penkkiurheilijoille mukavasti sielunhoitoa ja ajanvietettä.

Viime talven tiukkojen koronarajoitusten jälkeen moni on ollut iloinen, että on päässyt vihdoin paikan päälle seuraamaan pelejä. Samalla on nähnyt tuttuja, joita ei ehkä muuten kovin usein näe.

Syyskuu on monessa mielessä urheilurintamalla mielenkiintoista aikaa. Osa talvilajeista pyörähtää käyntiin täydellä teholla, ja kesälajien palloilusarjoissa pelataan isoista voitoista ja tärkeistä pisteistä.

On kiinnostavaa seurata, mitkä joukkueet ja ketkä pelaajat pystyvät ratkaisevissa peleissä pelaamaan hyvällä tasolla rennosti ja rohkeasti, virheitä pelkäämättä.

Vaasalainen ykköspuheenaihe monissa kahvipöydissä, toriparlamenteissa ja keskustan kävelykadun rupatteluhetkissä on ollut jo pitkään Vaasan Palloseura.

Moni katsoo tarkasti jokaisen Vepsun pelin, mutta joillekin riittävät kotiottelut Hietalahdessa. Osa käy katsomassa muutaman pelin kaudessa, ja osa seuraa VPS:n otteita vain teksti-tv:n välityksellä.

Jokaiselta saa kumminkin mielipiteen Vepsun otteista. Moni haluaa hiukan syvällisemmin pohtia, mitä löytyy tulosten takaa, ketkä ovat olleet kauden onnistujia, ja keneltä odotetaan tason nostoa syksyn ratkaisuhetkillä.

Onpa moni pohtinut sitäkin, millaisia muutoksia ja parannuksia tarvittaisiin mahdollisen nousun jälkeen.

VPS herättää edelleen paljon tunteita, vaikka joukkue ei pääsarjassa pelaakaan.

Olen käynyt kesän aikana monta mielenkiintoista, asiantuntevaa, joskus hiukan huvittavaakin keskustelua Vepsun ja muidenkin vaasalaisjoukkueiden kaudesta. Olen yrittänyt kunnioittaa sitä, että jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä, vaikka muodostaisi sen vain pelin lopputuloksen ja sarjataulukon perusteella.

Monella on kovat odotukset VPS:n loppukautta kohtaan. Nousu on omissa käsissä, mutta viime lauantain katkera tappio kärkiottelussa Rovaniemellä tekee tavoitteesta hiukan vaikeamman saavuttaa.

Tasaisessa sarjassa monella joukkueella on ainakin tällä hetkellä mahdollisuus päättää kausi nousujuhliin. Peräkkäisiin tappioihin ei kauheasti ole varaa, eikä pelkillä tasapeleilläkään pitkälle pötkitä.

Vepsu on Ykkösen ainoa joukkue, joka ei ole kärsinyt kotikentällään ainuttakaan tappiota. Vieraissa on ollut vaikeampaa. Helppoja pisteitä ei ole jaossa jatkossakaan. Se on tehnyt Ykkösestä entistä mielenkiintoisemman ja jännittävämmän.

Ari Iilahti