Kruunut kallellaan

Olemme Vaasassa saaneet nauttia syksyn kuluessa hienoista urheilusaavutuksista. VPS:n nousu takaisin Veikkausliigaan loistaa tietysti kirkkaimpana, sillä onhan jalkapallo maailman suosituin ja seuratuin urheilulaji, ja VPS kaupungin ikoninen seura.

Toisena nousijana saimme kaupunkiin pitkän tauon jälkeen myös pesäpallossa pääsarjajoukkueen, kun kansallislajimme naisten Superiin nousi Mailattaret. Kaksi uutta pääsarjajoukkuetta muutaman nykyisen liigaseuran seuraksi.

Valitettavasti liikennettä tapahtuu myös toiseen suuntaan. Toisen nousu on toisen putoaminen.

Näin kävi lopulta Wasa Royalsin joukkueelle amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigassa. Joukkue jäi sarjan viimeiseksi, mutta putoaminen ei ollut varmaa ennen lokakuun lopun sarjakokousta. Siellä nimittäin hyväksyttiin seurojen lisenssit ja kelpoisuudet.

Ja niin siinä kävi, että I-divisioonan voittaja Kotka Eagles ilmoitti nousuhalukkuutensa, ja seura myös pääsarjaan nousi.

Tämä tarkoitti sitä, että Vaahteraliigan viimeinen, Wasa Royals pelaa ensi kesänä I-divisioonassa. Jos kotkalaiset eivät olisi olleet kelvollisia sarjanousuun, Royals olisi saanut pitää paikkansa ensi kaudellakin pääsarjassa.

Ensi kausi sarjaporrasta alempana voi olla nuorelle joukkueelle hyväkin asia.

Vaikka puhutaan aivan eri kaliiberin lajeista ja markkinoista, niin VPS näytti, miten alemmalla sarjatasolla käynti ei ole katastrofi. Vepsu toi muutaman kokeneen pelaajan muodostaman rungon ympärille paljon nuoria pelaajia, ja nousu takaisin Veikkausliigaan onnistui.

Urheilussa putoaminen ja nouseminen on usein suuri asia.

Monesti on sanottu, että sarjanousun saavuttaminen on urheilun vaikeimpia asioita. Aivan samalla tavalla kuin mestaruuden voittaminen, sarjanousun toteutuminen on monen asian summa, eikä siihen ole oikotietä.

Maailma on täynnä esimerkkejä, joissa nousun eteen heitetään “all in” – ja sitten todetaan kaiken menneen pieleen. Tällaiset uhkapelit ovat valitettavan usein vieneet joukkueen menneessään unholaan.

Sinänsä on harmi, että jääkiekon SM-liigassa ei ole karsintoja. Suljetun Liigan piti olla väliaikainen ratkaisu, mutta sitä samaa on sanottu autoverosta.

Ensimmäistä kertaa sekin tuli väliaikaisena jo vuonna 1958, mutta niin vaan se on edelleen tilapäisenä voimassa. Kuten myös erillinen ajoneuvovero, joka sekin on edelleen tilapäinen.