Sarjanousu ei aina innosta

Jonkin aikaa näytti siltä, että hyvin sujuneiden vieraspelien ansiosta paikkansa jalkapallon Kakkosessa säilyttänyt Vasa IFK pääsee pelaamaan Hietalahdessa ensi kaudella taas kunnon paikallispelejä.

Ne jäävät kuitenkin haaveeksi, kun Kolmosessa erinomaisen kauden pelannut Sundom IF ilmoitti monien hämmästykseksi ja pettymykseksi, ettei se ota ansaittua paikkaansa Kakkosessa vastaan.

Tämän jälkeen tilaisuutta tarjottiin sarjassa toiseksi sijoittuneelle FC Kiistolle. Sen pistemäärä ei enää riittänyt suoraan nousuun, eikä joukkue halunnut lähteä karsimaan paikasta Kakkoseen.

FC Kiistossa ajateltiin ennen kaikkea, että se ei ansaitse nousua, kun sitä ei saatu suoraan pelaamalla.

Vaasassa on jalkapallon lisäksi myös muissa lajeissa sekä miesten että naisten puolella useita joukkueita, joille sarjaporrasta ylemmäs siirtyminen ei ole ajankohtainen asia. Miksi nouseminen ei sitten aina ole järkevää?

Syitä on monia. Päätös on helppo, kun nykyinen sarjataso tuntuu sopivimmalta pelaajien, valmennustiimin ja seurajohdon mielestä. Jos halu on vain joillakin näistä, tilanne on jo hiukan mutkikkaampi.

Tarkastellaanpa asiaa ensin seurajohdon näkövinkkelistä. Jalkapallon Kakkosessa pelaaminen olisi vaatinut esimerkiksi SIF:n kohdalla entistä ammattimaisemaa toimintaa kaikilla osa-alueilla.

Uusia, entistä laadukkaampia pelaajiakin olisi pitänyt saada houkuteltua mukaan. Helpommin sanottu kuin tehty.

Myös budjettia olisi pitänyt kasvattaa, koska talven kalliita harjoitusvuoroja hallissa olisi pitänyt ottaa lisää. Ongelmana on myös se, että lisävuorojen saamisessa olisi ollut omat haasteensa.

Rahaa olisi kulunut huomattavasti enemmän myös bussifirmalle pitempien pelimatkojen takia. Tähän ruokailut päälle.

Pelaajien kannalta Kolmonen on monelle sopiva sarja. Kaikkien kyvyt eivät halusta huolimatta riitä riitä korkeammalle, ja monen kokeneemman pelaajan kroppa on jo siinä kunnossa, että harjoittelumäärien tuplaaminen on huono ajatus.

Sarjassa on myös paljon pelaajia ja valmentajia, joille perhe, työ, opiskelu ja riittävä vapaa-aika ovat jalkapalloa tärkeämpiä asioita. Moni lähtee paljon mieluummin vieraspelimatkalle Vöyrille kuin Rovaniemelle.

Sekä SIF:ssä että FC Kiistossa asioista keskusteltiin seurajohdon ja pelaajien kesken, ja yhteisymmärrys oli onneksi molemminpuoleista.