Palloshakki nimeltä futsal

Jalkapallon pikkuveli, futsal täyttää monen jalkapalloilijan toiveet talvikaudella. Lajeissa on paljon samaa, mutta silti ne ovat täysin erilaisia.

Futsalia pelataan salissa viisimiehisin joukkuein. Suurimmat erot ovat futsalin tehokas peliaika sekä maaliheitot ja sivurajapotkut. Futsalpallo puolestaan on jalkapalloon verrattuna pienikokoisempi. Myös pallojen kimmoisuudessa on eroa, sillä futsalpallon pystyy hallitsemaan helpommin. Se ei pompi.

Katsojan futsalissa koukuttaa tilanteiden nopea kääntyminen pelikentän päästä päähän. Myös taktinen osaaminen on huipussaan. Pienellä palloshakilla päästään nopeasti maalitilanteisiin.

Vaasassa futsalilla on pitkät perinteet. Jalkapallojunioreilla futsal käy talvella pienissä koulusaleissa hyvänä harjoitusvaihtoehtona. Miesten tasolla vaasalainen FC Kiisto pelaa toiseksi ylimmässä sarjassa.

Futsal lähti kaupungissamme liikkeelle vuosituhannen vaihteessa Ruutupaidoista. Seura pelasi monta vuotta ylimmällä sarjatasolla.

Kaikki varmasti muistavat joukkuetta isolla sydämellä manageroineen Marko Heinosen ja maalitilastot uusiksi laittaneen Pasi Nevanperän? Pallo Pasille, pieni kääntö – ja maali.

Joukkueen menestysvuosilta palkintokaappiin kertyi liigan hopea ja pronssi.

Ruutupaitojen paikan kaupungin ykkösseurana peri jalkapalloseura Kiisto, joka otti futsalin lajivalikoimiinsa. Viime kaudella joukkue tavoitteli tosissaan nousua liigaan, mutta neljä pistettä jäi uupumaan karsintapaikasta.

Alkanut kausi on Kiiston keltapaidoilta käynnistynyt komeasti. Neljä peliä, joista kaikista voitot maalierolla 21–5. Alkukauden perusteella Kiistolla on mahdollisuudet aina liigaan asti.

Nykymenestys ei ole tullut yllätyksenä. Kiiston joukkueenjohtaja Marko Salo sanoo, että jokaista ottelua lähdetään voittamaan. Joukkue on hitsaantunut muutaman vuoden yhteen, ja aina porukkaan on tullut piristyksenä muutama uusi kasvo.

FC Kiiston menestys on houkutellut katsomoon keskimäärin satakunta katsojaa. Seuraava kotiottelu on 4.12. jolloin Vamian Hansa-kampuksella vierailee oululainen FC Opa. Unelma elää. Mitä Huuhkajat edellä, sitä futsalmiehet perässä.

Futsalmaajoukkue selvitti tiensä ensimmäistä kertaa arvokisoihin.

EM-kisat pelataan tammi- ja helmikuun vaihteessa Hollannissa. Suomi arvottiin samaan lohkoon Kazakstanin, Italian ja Slovenian kanssa.

Vaikka Suomi on sijoitettu neloskoriin, jokainen peli voitettavissa.