Nuori ei voi enää laittaa hanskoja tiskiin peruskoulun jälkeen

Satavuotias oppivelvollisuuslaki uudistui 1.8.2021. Mitä se tarkoittaa?

Se tarkoittaa sitä, että alaikäinen ei voi enää laittaa hanskoja tiskiin ja sanoa peruskoulun jälkeen: Nyt mä lopetan.

Nyt nuori joutuu jatkamaan toiselle asteelle, eli lukioon tai ammattiopistoon, halusi tai ei. Tavoite on, että nuori suorittaa tutkinnon, tai opiskelee, kunnes hän täyttää 18 vuotta.

Miksi nuori ei voi jäädä yläasteen jälkeen kotiin tai mennä töihin?

Yksi syy on työllistyminen. On todettu, että peruskoulun päästötodistuksella noin 45 prosenttia nuorista pääsee töihin.

Jos on jaksanut opiskella ja saanut tutkinnon esimerkiksi amiksesta, eli ammattiopistosta, niin yli 70 prosenttia heistä löytää töitä.

Vastuu on vanhemmilla

Toinen syy on syrjäytymisen vaara.

Vastuu on vanhemmilla. Huoltaja pitää huolen siitä, että lapsi suorittaa oppivelvollisuutensa. Valvonnan laiminlyömisestä vanhemmille voi pamahtaa sakkorangaistus.

Pahimmassa tapauksessa oppilaitos joutuu tekemään lastensuojeluilmoituksen sosiaaliviranomaisille tai poliisille. Nämä ovat ääritilanteita.

Yhteistyö oppilaitoksen ja vanhempien välillä on ensisijainen tapa ratkoa ongelmat.

Koululla taas on valvontavastuu. Jos nuori ei käy koulua tai opinnot eivät etene ja tulee poissaoloja, opettaja ottaa ripeästi yhteyttä oppilaaseen ja huoltajiin.

Silloin istutaan alas ja pohditaan yhdessä, miksi koulunkäynti ei suju ja miten voidaan tukea opiskelijaa, että motivaatio paranisi. Samalla selvitetään, onko tarvetta saada muita palveluja, kuten erityisopetusta, kuraattoripalveluita, mielenterveyspalveluita.

Ilmainen nivelvaiheen koulutus

Vaasassa on erittäin hyvä tilanne, koska pystymme tarjoamaan kaikille peruskoulun päättäneille opiskelupaikan. Toki voi olla, että juuri siltä alalta, joka kiinnostaa, ei löydy paikkaa. Nuori voi vaihtaa linjaa myös myöhemmin ja löytää se mieleisin ja sopivin.

Jos sopivaa opiskelupaikkaa ei löydy, nuori pääsee nivelvaiheen koulutukseen. Se on valmentava koulutus, joka järjestetään Vamiassa Vaasassa.

Maksaako koulutus? Ei maksa. Meillä Vamialla oppivelvollisuusopiskelijat saavat käyttöönsä myös tietokoneet. Ensimmäiset oppivelvollisuusopiskelijat ovat jo aloittaneet opinnot.

Toivon, että nuoret ja vanhemmat kokevat, että koulutus kannattaa. Se on sijoitus nuoren tulevaisuuteen.

Meillä on Vaasan seudulla ja koko maassakin työvoimapula. Kaikkia käsiä tarvitaan, kukaan ei saisi syrjäytyä.

Toivon, että tämä on laki, joka auttaa nuoria löytämään sen tärkeän elämänpolun, joka johtaa hyvään elämään.

 

Vamian rehtori