74 000 kaadettua puuta ja lasten oikeuksien vaalimista

Laajametsän suurteollisuusalueella on kaadettu 74 000 puuta siltä 48 hehtaarin tontilta, joka ensimmäisenä varattiin akkutehdasta varten.

Vaasan kaupunki julkisti keväällä tontista esisopimuksen brittiläisen Johnson Matthey -pörssiyhtiön kanssa, mutta viime torstaina JM ilmoitti, että ei vaiskaan.

JM luopuu kokonaan akkumateriaaliliiketoiminnastaan, eikä siis perusta alan tehdasta Vaasaan.

Briteille taisi jäädä käteen 74 000 puuntainta. Vihreitä arvoja vaaliva yhtiö oli halunnut tietää, montako puuta tontilta Vaasassa on kaadettu, jotta he voivat istuttaa saman verran puita hiilinieluksi jonnekin muualle maailmassa.

Vaasalle jää puolestaan kaadetuista puista kaupungin kassaan kilisevät myyntitulot. Lisäksi JM:ltä saadaan korvaukset tehdystä raivaustyöstä, ellei tonttia varaa joku muu, joka ottaa maksaakseen raivaustöiden kustannukset.

JM:n uutinen oli pieni shokki, mutta kirvestä ei nyt kannata heittää kaivoon.

Esisopimus 90 hehtaarin tontista norjalaisen Freyr Batteryn kanssa on yhä voimassa, ja hehän suunnittelevat akkuteollisuuden arvoketjun merkittävintä osaa, kennotehdasta Laajametsään.

JM yrittää nyt myydä akkumateriaaliliiketoimintaansa, ja jos ostaja löytyy, se saattaa olla kiinnostunut Vaasan tontista. Jollei, niin akkuteollisuusalalla on paljon muitakin toimijoita.

Niitä saattaa hyvinkin kiinnostaa iso, valmiiksi parturoitu tehdastontti, jolle pääsee rakentamaan nopealla aikataululla.

Kaupunginjohtaja Tomas Häyryllä ja hänen akkutehdastiimillään on koko ajan neuvotteluja meneillään. Pidetään peukkuja!

Tällä viikolla vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa, jonka teemana tänä vuonna on jokaisen lapsen oikeus hyvään kohteluun.

Suurin osa lapsista ja nuorista Suomessa kokee, että heitä kohdellaan hyvin, mutta kouluterveyskyselyn mukaan esimerkiksi 4.- ja 5.-luokkalaisista noin 8 prosenttia kokee koulussa kiusaamista viikoittain. Syrjintä ja kiusaaminen loukkaavat lapsen ihmisarvoa, lisäävät turvattomuuden tunnetta ja voivat jättää elämänmittaiset arvet mieleen.

Meillä kaikilla on vastuu siitä, miten kohtelemme lähimmäistämme, myös lapsia ja nuoria. Tässä lehdessä juhlistamme Lapsen oikeuksien viikkoa Ruusut ja risut -palstalla sekä Tätä mieltä -sivulla. Antoisia lukuhetkiä!