Ihanaa tavata taas ystäviä

Kesäloman aikana huomasin ilokseni, että vaasalaiset uskaltautuvat jo elämään koronapandemian jälkeistä aikaa.

Yleisö on löytänyt konsertteihin, esimerkiksi Butcher & Banker -festivaaliin torille ja Vaasan kaupunginorkesterin puistokonserttiin kirkkopuistoon. Myös Rampin kesäteatteriesityksissä Pukinkulmassa on ollut yleisöä.

Hietasaaressa ja muillakin uimarannoilla on levitelty pyyhkeitä ja peittoja hiekalle ihan entisajan malliin, helteestä ja auringosta nauttien.

Pandemia rajoittaa vielä ulkomaanmatkailua, mutta kotimaiset turistit ovat hyvin löytäneet Vaasaan. Esimerkiksi saaristoristeilyt ovat olleet täynnä.

Tässä lehdessä vaasalaiset antavat kaupungissa vieraileville lisää vinkkejä parhaista vierailukohteista Vaasassa.

Yksinäisyys lyhentää elinikää

Hienoa, että nyt uskalletaan lähteä ulos, käyttää paikallisia palveluja ja nauttia ystävien seurasta.

Varovainen toki täytyy edelleen olla, pitää hiukan hajurakoa ja käyttää maskeja ja käsidesiä.

Lomien jälkeen pystytään monilla työpaikoillakin palaamaan toimistolle ainakin osaksi työviikkoa.

Korona pakotti monet etäkouluun, etätöihin ja sulkeutumaan muutenkin kotiin. Vaikka sillä saatiin tartuntoja kuriin, kolikon kääntöpuolena oli monelle yksinäisyys.

Tutkimusten mukaan yksinäisyys on vaarallisempaa kuin ylipaino ja lyhentää elinikää samalla tavoin kuin tupakointi.

Nyt on aika taas tavata ystäviä ja sukulaisia, vetää ne yksinäisetkin mukaan, jutella ja välittää toisistamme.

Sen vuoksi on tärkeää, että kaikki ottavat koronarokotukset. Viime aikoina niitä on jaettu eri puolilla maata jo ilman ajanvarausta. Torstaina sitä kokeillaan Vaasassakin, kuten tässä lehdessä kerromme.

Jos rokotuksista laistetaan, pandemia jyrää meidät yhä uusina aaltoina ja pakottaa eristäytymään.

Silloin emme pysty luopumaan toisten ihmisten välttelystä, yksinäisyys ja syrjäytyminen yhä vain lisääntyvät, ja koronakriisi pitkittyy.

Valtuusto vielä kerran

Vaasan nykyinen kaupunginvaltuusto kokoontuu ensi maanantaina viimeiseen istuntoonsa, ylimääräiseen kokoukseen, jossa päätetään Wasa Stationiin liittyvästä lainatakauksesta.

Kyse on musikki- ja kongressikeskuksen rakentamiseen tarvittavasta lainasta. Vaasan kaupunki rahoittaa kokonaan musiikki- ja kongressikeskuksen rakentamisen ja vastaa sen toiminnasta ja käyttökustannuksista Wasa Stationin valmistuttua.

Kokonaisuuden muista osista vastaa YIT. Se rakentaa korttelin kokoisen hankkeen kauppakeskuksen, hotellin, ravintolat ja asunnot sekä monitoimihallin urheilulle ja messuille.

200 miljoonan euron megahanke toisi säpinää ja ainakin rakennusaikana uusia työpaikkoja Vaasaan.

Mutta riittääkö asiakkaita kauppoihin ja Wasa Stationin tornin 10-kerroksiseen hotelliin? Entä asukkaita asuntoihin, joita tulee peräti 11 kerrokseen?

Tällä kaudella valtuusto on tehnyt merkittävät päätökset uuden laivan hankkimisesta Merenkurkun liikenteeseen (2018) ja akkumateriaalitehtaasta Laajametsään (2021).

Valtuusto sinetöinee Wasa Stationinkin, vaikka hanketta on vuosien aikana kritisoitu ankarastikin esimerkiksi sanomalehtien mielipidesivuilla.

Anne Laurila