Ilman sananvapautta on vain propagandaa

Ruusut ja risut -palstallamme eräs lukija antoi muutama viikko sitten ruusut Vaasa-lehdelle siitä, että me emme valitse lehteemme mainostajia poliittisin perustein.

Oli hämmentävää saada kiitoksia asiasta, jota minä päätoimittajana pidän itsestäänselvyytenä.

Vaasa on puolueeton, journalistisesti toimitettu lehti verkkosivuineen, ja journalismiin kuuluu sananvapaus. Se koskee myös lehtemme ilmoituksia.

Emme tietenkään valikoi ilmoittajia poliittisin tai muinkaan perustein. Kiitos silti ruusuista!

Viime perjantaina maailman ehkä tunnetuin palkinto, Nobelin rauhanpalkinto, myönnettiin kahdelle sananvapauden puolesta työskentelevälle journalistille.

Filippiiniläinen Maria Ressa on maansa ensimmäisiä tutkivia toimittajia, ja venäläinen Dmitri Muratov on riippumattoman Novaja Gazeta -lehden päätoimittaja.

Molemmat ovat puolustaneet sananvapautta ja kritisoineet maansa hallitsijoita. Molemmat ovat puolustaneet faktoihin perustuvaa journalismia. Molemmat ovat sen vuoksi hengenvaarassa.

Novaja Gazetan perustamisen jälkeen kuusi lehden toimittajaa on surmattu, eikä kaikkia syyllisiä ole saatu selville.

Asetapa itsesi tähän asemaan.

Että sinut uhattaisiin tappaa ja tapetaankin ammattisi vuoksi. Ei siksi, että olisit paha ihminen, sotkeentunut hämäräbisneksiin tai itse surmannut jonkun.

Vaan syy tappamiseen on ammattisi. Se, mistä olet kenties lapsesta lähtien unelmoinut. Se, mitä teet työksesi, jotta sinä ja perheesi saatte leivän pöytään.

Se on järkyttävää.

Sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Meille Suomessa se on itsestäänselvyys.

Vaikka sananvapaus voi meillä hyvin, sitä pitää kuitenkin puolustaa ja arvostaa.

Meillä voivat kansalaiset ja toimittajat arvioida ja arvostella vallanpitäjiä, koska elämme pohjoismaisessa demokratiassa.

Mehän olemme heidät valtaan nostaneet eli vaaleilla valinneet, pienimmästä kunnanvaltuutetusta presidenttiin asti.

Ja faktoihin, tosiasioihin perustuva journalismi on yhteiskunnan perusta.

Ilman sitä on vain propagandaa.