Kaamos painaa mielen matalaksi

Katson tummanharmaata Sundominlahtea, jossa vaahtopäät lyövät rantaan.

On jo hämärää, ja pilvet roikkuvat alhaalla. Yritän tavoittaa viimeiset päivänsäteet, ennen kuin pimeys valtaa maan.

On taas se aika vuodesta, kun pimeys tuppaa valtaamaan myös mielen. Masentaa, pienetkin asiat ärsyttävät suuresti, mikään ei huvita.

Syynä on se, että päivä päivältä valoisaa aikaa on yhä vähemmän. Kohta on pimeää, kun herätään ja lähdetään töihin ja kouluun. Yhtä pimeää on, kun koulu- tai työpäivä loppuu.

Kotona asetan kirkasvalolampun keittiönpöydälle, jotta selviän taas tästäkin talvesta.

Talvisin toistuvasta kaamosmasennuksesta tai sen lievemmästä muodosta, kaamosrasituksesta, kärsii jopa joka kolmas suomalainen.

Oireita ovat esimerkiksi makeannälkä, lihominen, ärtyneisyys ja ahdistuneisuus, arvottomuuden ja toivottomuuden tunne, väsymys ja unentarpeen lisääntyminen.

Tuntuu, että joka aamu pitää erikseen tsempata itseään, että pääsee ylös sängystä. Työpäivän aloittaminen on raskaampaa kuin valoisina kevät- ja kesäaamuina.

Iltapäiväkahvilla tekee mieli korvapuustia tai suklaapatukkaa, että jaksaa vielä viimeiset tunnit töissä.

Kun vihdoin pääsee kaupan kautta kotiin, ei huvita lähteä enää jumppaan tai muuhun harrastukseen, vaikka tietää, että sieltä palaisi virkistyneenä ja paremmalla mielellä.

Kaamosoireilun tehokkain hoito on talvikuukausien aikana otettu valohoito.

Helpoin konsti on hankkia kirkasvalolamppu ja ottaa valohoitoa aamuisin, heti heräämisen jälkeen, ainakin maaliskuuhun saakka.

Toinen keino on lentää etelän aurinkoon. Mieluiten koko talveksi, mikä ehkä joillekin onnistuukin näinä etätöiden aikoina, mutta jo viikon loma auringossa auttaa kaamosoireisiin useaksi viikoksi eteenpäin.

Koronapandemian takia matkailu ulkomaille hiljeni, mutta tänä talvena se elpyy taas. Vaasastakin lennetään jälleen useita lentoja suoraan etelän aurinkorannoille. Siellä meri ei ole harmaa, eikä päivää pilaa vaakasuoraan vihmova räntäsade.

Lomaa odotellessa ole itsellesi armollinen ja tee vapaa-aikana sellaista, mikä tuo mielihyvää juuri sinulle. Tsempataan yhdessä läpi tämänkin talven!