Kestokyky ja ymmärrys koetuksella

Vaasan sairaanhoitopiirissä on hyvä koronarokotekattavuus 12 vuotta täyttäneessä väestössä.

Ilkka-Pohjalainen uutisoi viime viikonloppuna, että ensimmäisen koronarokotuksen on saanut Vaasassa 85,7, Mustasaaressa 88,8 ja Maalahdessa jopa 91 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Toisen koronarokotuksen on saanut Vaasassa 80,4, Mustasaaressa 85,2 ja Maalahdessa 89,1 prosenttia.

Koko maassa molemmat luvut ovat jo ylittäneet 80 prosenttia, jota pidettiin aiemmin kriittisenä rajana.

Silti Suomessa on tällä hetkellä enemmän potilaita sairaalahoidossa koronan takia kuin tähän asti koko pandemian aikana. Suurin osa sairaalahoitoa tarvitsevista on rokottamattomia.

Kun koronapotilaat vievät vuode- ja tehohoitopaikkoja, suunniteltuja leikkauksia on jouduttu lykkäämään.

Siis vain siksi, että joku ihminen ei ole halunnut käydä ottamassa itselleen rokotusta, toinen ihminen joutuu kärsimään jatkuvia jalka- tai lonkkakipujaan, tai hänen näköään tai vatsavaivojaan ei saada korjattua, koska joissain sairaaloissa hoitopaikat tai henkilökunta eivät riitä, kun koronapotilaita on paljon.

Rokotuksista kieltäytyjiä on tosi vaikea ymmärtää, ellei siihen ole heillä terveyteen vaikuttavaa syytä.

Kovilla on myös hoitohenkilökunta.

Ihmettelen, kuinka heillä riittää kärsivällisyyttä hoitaa rokottamattomia koronapotilaita, jotka eivät suurimmaksi osaksi edes joutuisi sairaalaan, jos olisivat ottaneet rokotukset.

Muistelen kuulleeni, että kaikki, jotka tietävät, missä kunnossa heidän rakkaansa ovat koronan kourissa sairaalassa, hakevat rokotteen, jos ovat sitä ennen vastustaneet.

Kaikki koronaan kuolleet eivät ole olleet vanhuksia, Suomessakaan.

Siellä on myös työikäisiä, joita lapset ovat jääneet kaipaamaan. Millaista heidän elämänsä olisi ollut, jos he olisivat käyneet rokotuksissa?

Koronarokotusten vastustajista osa ei usko koko taudin olemassa oloon, eikä ainakaan sen vaarallisuuteen, todisteista huolimatta.

Minun puolestani jokainen saa uskoa niin kuin haluaa. Mutta jos tuo usko aiheuttaa vahinkoa toisille eli esimerkiksi estää leikkaukseen pääsyn tai kuormittaa työtaakkaa kohtuuttomasti, se on itsekästä, typerää ja väärin.