Ota toisetkin huomioon

Tuttavaperheellä Vetokannaksella oli maailman kiltein koira. Se totteli käskyjä, oli kaveri kaikille, ei ärhennellyt, ei räksyttänyt turhia.

Paitsi kahtena iltana vuodessa, elokuun viimeisenä lauantaina ja uudenvuodenaattona.

Ilotulitusrakettien ääni sai koiran aivan sekaisin.

Se vapisi, ulvoi ja haukkui, ei kuunnellut rauhoittelua eikä totellut käskyjä.

Eräänä vuonna koira pääsi karkaamaan perheeltä ja katosi huvilakauden päättäjäisviikonloppuna. Lapset olivat suunniltaan.

Ankaran etsimisen jälkeen koira löytyi lopulta seuraavan päivän iltana metsästä niiltä huudeilta, missä nykyään on Koskisuon asuinalue.

Eläin kuulee paremmin

Koira karkasi Vetokannakselta, jossa ei ole huviloita mailla eikä halmeilla. Miksi sielläkin paukuteltiin raketteja?

Siksi, että vanhemmat olivat ostaneet pikku kullannupuilleen vähän huvitusta viikonlopuksi. Mutta he eivät valvoneet rakettien käyttöä ja aikarajoja, milloin sai ilotulitella.

Täysin vastuutonta, minun mielestäni.

Tenavat alkoivat paukuttelun lauantaina jo puoliltapäivin, ja ampumista kuuli eri puolilta kylää aina sunnuntain puoleen päivään saakka.

Koira ei osaa lukea kalenteria eikä ennakoida, että viikonloppuna on huvilakauden päättäjäiset. Mutta sen kuulo on huomattavasti parempi kuin ihmisellä. Sama koskee kissoja.

Papatit, pommit, paukut ja isot ilotulitteet kuulostavat ihmisenkin korvaan aseiden laukauksilta, isoimmat jopa tykin jyrähdykseltä.

Voi vain kuvitella, miltä ne kuulostavat luontokappaleesta, joka ei ymmärrä metelin syytä.

Huvilakauden päättäjäiset ovat taas viikonloppuna. Raketteja on ihana katsella ja nauttia yhdessäolosta ystävien kanssa. Mutta muistetaan valvoa lasten touhuja ja ottaa huomioon lemmikitkin.

Ilmoitus ei ole lehden linja

Muutama viikko sitten Ikkunassa julkaistiin Aito avioliitto ry:n mainos, ja se ilmestyy jälleen tässä lehdessä.

Kyseessä on yleiseen elämänkatsomukseen liittyvä kannanotto. Ilmoitus ei ole laiton, eikä ole syytä jättää sitä julkaisematta.

Lehdellä ei ole muutenkaan tapana jaotella mainostajia ja valita, kuka meiltä saa ostaa ilmoitustilaa, kuka ei.

Eräät lukijat ovat pahoittaneet mielensä tästä mainoksesta.

Maksettu ilmoitus ei ole sama asia kuin lehden linja.

Meidän mielestämme jokainen saa olla sellainen kuin on. Jokaisella on oikeus elää elämänsä valitsemansa kumppanin kanssa ilman pelkoa, häpeää ja salailua. Eikä muilla ole oikeutta arvostella tai tuomita toisten parivalintoja. Ei samaa sukupuolta olevien avioliittojakaan.

Anne Laurila