Sote-uudistus etukenossa

Jos sairastun, voidaanko minut lähettää hoidettavaksi vaikka Pietarsaareen tai Kristiinankaupunkiin? Pitenevätkö hammaslääkärijonot entisestään? Katoaako tuttu lähiterveysasema?

Ennen juhannusta eduskunta päätti suuresta sote-uudistuksesta, joka tulee voimaan vuoden 2023 alusta. Silloin kuntien sote-puoli sekä erikoissairaanhoito ja pelastustoimi siirtyvät maakuntien kokoisille hyvinvointialueille.

Pohjanmaalla ollaan etunojassa, kuten tässä lehdessä kerrotaan.

Täällä hyvinvointialueen kuntayhtymä alkaa toimia jo ensi vuoden alusta, paitsi pelastustoimi ei silloin vielä siirry uuteen kuntayhtymään.

Läheskään kaikki eivät vielä tiedä, mitä muutos merkitsee. Tavallisen sukankuluttajan mielessä pyörii tuonkaltaisia kysymyksiä, joita alussa esitin.

Suuria muutoksia potilaan tai sosiaalitoimen asiakkaan kannalta ei kuitenkaan pitäisi tulla. Palveluiden luvataan jatkuvan entisellään tai paranevan.

Tasapuolista palvelua

Pohjanmaan hyvinvointialueeseen siirtymistä on valmisteltu suht’ sujuvasti jo monta vuotta.

Samaan aikaan eduskunnassa on takuttu valtakunnallisen sote-uudistuksen kanssa.

Nyt kun sote-uudistus on päätetty, Pohjanmaalla on valmistauduttu muutokseen paljon paremmin kuin monessa muussa maakunnassa.

Koko valmisteluajan ovat muutosjohtajat Marina Kinnunen ja Jukka Kentala puhuneet siitä, että uudistuksella halutaan yhdenvertaistaa palveluja koko maakunnan alueella. Että esimerkiksi lääkärin vastaanotolle pääsisi yhtä helposti ja nopeasti kaikissa kunnissa Pohjanmaalla.

Kestää kuitenkin varmasti muutaman vuoden, ennen kuin koko hyvinvointialueella saadaan kaikki soittamaan samaa säveltä ja palvelut tasapuolisiksi ja yhdenmukaisiksi.

Palveluverkon karsimista ei ole suunnitelmissa, vaan nykyiset toimipisteet eri kunnissa säilyvät, ainakin aluksi.

Tosin Vaasassa on jo vuosia sitten tehty päätös, että Gerbyn, Kirkkopuistikon, Ristinummen ja Tammikaivon terveysasemien lääkärien ja hoitajien vastaanotot siirtyvät keskussairaalan alueella rakenteilla olevaan H-taloon, kun se valmistuu.

Puolet budjetista pois

Suurimmat muutokset ovat käytännössä hallinnollisella puolella.

Noin 7 000 työntekijän palkkakuitteihin tulee uusi työnantajan nimi, Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä.

Tähän saakka kunnat ovat budjetistaan rahoittaneet perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen palvelut. Kun nämä siirtyvät hyvinvointialueen hoidettaviksi, jokaisen kunnan budjetista putoaa noin puolet pois.

Muutos on iso kunnille. On jo kuultu ennustuksia siitä, että Suomessa nähdään useita kuntaliitoksia, kun pienissä kunnissa huomataan, että niille jää kovin vähän asioita hoidettavaksi.

Käykö näin Pohjanmaalla, se jää nähtäväksi.

Anne Laurila