Tervetuloa talkoisiin, biitsit ja meret puhtaaksi roskista

Vietin viikonvaihdetta perheen parissa, ja nautimme yhdessä lasten kanssa hauskoista hetkistä meren äärellä.

Sunnuntain paahtavassa helteessä kokeilimme tandem-suppailua Hietasaaren ympäri. Maanantai-illasta scogoilimme viimeisten auringonsäteiden alle Ahvensaaren uimarannalle.

Meri antaa meille todella paljon. Puhdas vesi on elinehto, ja siksi ilonpäiviä on harmillista viettää rannoilla, jotka ovat roskaa täynnä.

Peiliin katsomisen aika

Hyvän mielen harrastus eli roskakävely nousi Appuralla uusiin ulottuvuuksiin. Rantaseurueen letkeä reggae viritti tunnelmaa taustalla, ja silmänräpäyksessä kädet täyttyivät mehupurkkien korkeista, suklaapatukan kääreistä ja grillisipsipussista.

Hietasaarta koristivat puolestaan kiiltelevät kaljatölkit ja liiskaksi tallotut banaanit. Päivän parhaana bongauksena palkittiin ruokamarketin ostoskärryt, jotka rötköttivät Hietasaaren sillan alla kivikossa veden rajassa.

Itämeri on yksi maailman saastunemmista meristä. Käsittämättömän roskaamisen edessä on meillä itsellämme peiliin katsomisen aika.

Tervetuloa talkoisiin

Tänä kesänä Itämerta puhdistetaan taas yhteisillä talkoilla. Itämeri Ploggingiin voi osallistua mukaan kuka tahansa vaasalainenkin. Siivoukseen muokatut kajakit ovat ilmaiseksi kaikkien käytettävissä Vaasan SUP Stationilla elokuun loppuun asti.

Omia siivoustalkoita haluamallaan rannalla voi järjestää myös Siisti Biitsin parissa. Tänä vuonna Suomen rannoilta on kerätty jo yli 17 000 tupakantumppia. Ne ovat oikeaa merten myrkkyä, sillä hajotessaan tumpit muuttuvat mikromuoviksi.

Rantojen ja merten siivoustalkoissa teemme rutkasti hyvää sekä luonnon että oman hyvinvointimme puolesta. Se, miten muovit meressä terveyteemme vaikuttavat, on vielä elämän suuria kysymyksiä.

Toivo elää

Suuria pohdintoja tehtiin myös maanantain uimamatkalla. Jos maailman saisi aloittaa alusta, alakoulun tytöt laittaisivat pois autot ja älypuhelimilla saisi pelata vain viisautta lisääviä matikkapelejä.

Kun elämänmeno ja roskaaminen tuntuu välillä toivottomalta, uskoa antaa uusi sukupolvi, joka elää luovasti ja vahvasti ympäristöasialla.

Raija Koivisto