Tulevaisuuteen katsomista ja vanhaan takertumista

Vaasaan on syntymässä uuden teollisuusalan, akkuteollisuuden keskittymä.

Laajametsän suurteollisuusalueelle rakennetaan näillä näkymin ainakin kaksi akkuteollisuusalan tehdasta, jos solmitut aiesopimukset käyvät toteen. Ja miksi eivät kävisi?

Akkujen kysyntä kiihtyy sitä mukaa, kun autot muuttuvat hybridi- tai täyssähköautoiksi. Akkuja tarvitaan energiavarastona myös muualla kuin autoissa, esimerkiksi sähköntuotannossa.

Onpa uuteen Aurora Botnia -laivaankin tulossa kaksi kokonaista huonetta täynnä akkuja. Aluksen on tarkoitus ajaa Vaasan ja Uumajan satamiin ja ulos niistä päästöttömästi, akuista saatavalla sähköllä.

Laajametsässä on tilaa vielä useammallekin akkutehtaalle. Huhtikuussa ja viime viikolla julkistetut aiesopimukset tietävät paljon työtä ja työpaikkoja koko seudulle ja laajemmaltikin. Työvoimapulan ratkaiseminen on tehtävälistan kärkipäässä, ja siihen alueen opinahjoissa on jo paneuduttukin.

Vaasassa jo hyvinvoivissa energia-alan yrityksissä odotetaan myös akkutehtaiden tuloa, sillä yhteistyömahdollisuuksia on paljon.

Vanha sopimus pitää

Mustasaaren valtuustossa tehtiin maanantai-iltana luottamushenkilövalintoja.

On hämmästyttävää, että kunnan mahtipuolue RKP jakaa edelleen puolueensa paikat kunnanhallituksessa jäsenten asuinpaikan mukaan. Yhtä tärkeää ei ole siis esimerkiksi äänisaalis.

Taustalla vaikuttaa lähes 50 vuotta vanha kuntaliitos. Raippaluoto, Björköby, Sulva ja Koivulahti lakkasivat vuonna 1973 olemasta itsenäisiä kuntia ja liittyivät Mustasaareen.

Tuolloisessa liitossopimuksessa määrättiin, että kunnanhallituksessa tulee olla tietty määrä jäseniä kustakin viidestä alkuperäiskunnasta, esimerkiksi kolme Koivulahdesta ja kaksi Raippaluodosta. Tuohon aikaan kunnanhallituksessa oli vain RKP:n edustajia.

Sanatarkasti sopimuksesta ei ole enää viime vuosina pystytty pitämään kiinni, koska MSK on tullut mukaan kunnanhallitukseen. Lisäksi Raippaluoto ja Björköby nähdään nykyisin yhtenä alueena, saaristona.

RKP:ssä sopimuksesta kuitenkin pidetään kiinni niin, että kunnanhallituksessa on oltava vähintään yksi jäsen saaristosta ja yksi kustakin muusta alkuperäiskunnasta.

Toivottavasti Mustasaaressa ei muuten jumiteta menneessä, vaan pystytään tällä kaudella tulevaisuuteen katsoviin päätöksiin.

Ilahduttavaa on, että valtuustoa johtaa nuori Christoffer Ingo. Viime kaudella RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtajana hän loi suhteet muihin puolueisiin ja oppi ymmärtämään, että on muitakin näkökantoja kuin vuosikausia kuntaa yksinvaltiaana hallinneen RKP:n.

Anne Laurila