Uudistuksia ja päiväkotioppia

Kun tulin Ikkunan päätoimittajaksi toukokuun lopulla, ensimmäisessä pääkirjoituksessa lupasin uudistuksia.

Heti aluksi jätin pois joitain vanhoja palstoja ja toin uusia tilalle, kuten Viikon varrelta -valokuvat ja Mitä ihmettä? -kysymyspalstan.

Nyt olemme seuraavan, ison ja tarpeeseen tulevan uudistuksen ovella. Lehden nimi ja ulkoasu muuttuvat 1. syyskuuta.

Lehtemme uusi nimi on Vaasa.

Uskon, että nimi on mieluinen monelle lukijalle!

Syksyn mittaan kehitämme ja parannamme myös verkkosivujamme. Kannattaa ottaa lehtemme myös someseurantaan, sillä uudistumme somessakin.

Koulupolku pitenee

Tänä syksynä suomalaislasten koulupolku pitenee molemmista päistä.

Elokuun alusta alkoi esiopetuksessa kokeilu, jossa jo 5-vuotiaat aloittavat esikoulun ja käyvät sitä kaksi vuotta. Kokeilu ei koske kaikkia lapsia, vaan mukana olevat kunnat on valittu satunnaisotantana. Kokeilu päättyy toukokuussa 2024.

Meidän alueeltamme mukana kokeilussa ovat Hulmin päiväkoti Laihialta, päiväkoti Liljekonvaljen Vöyriltä ja Metsäkallion päiväkoti, päiväkoti Pikkuonni, Gerby daghem ja Sundom daghem Vaasasta sekä Solhagenin, Smultronställetin, Bergön ja Knattebon päiväkodit Maalahdesta.

Koulupolun toisessa päässä oppivelvollisuutta pidennetään 18 ikävuoteen tästä syksystä lähtien.

Tavoite on, että peruskoulun jälkeen jokaiselle oppilaalle löytyy paikka lukiosta tai ammatillisesta koulutuksesta. Vaasassa opetus Vamiassa alkaa tällä viikolla ja lukioissa ensi viikolla.

Molempia uudistuksia perustellaan esimerkiksi lasten ja nuorten tasa-arvoisella kohtelulla.

Huomio sisältöön myös

Toivottavasti uudistukset eivät ole vain rakenteellisia, vaan huomiota kiinnitetään entistä enemmän myös lasten ja nuorten hyvinvointiin ja pärjäämiseen.

Eikä vain koulupolulla, vaan elämässä myöhemminkin.

Robert Fulgum kirjoitti 1980-luvulla kirjan Kaikki mitä minun on todella tarvinnut tietää opin jo lastentarhassa. Kirjan opetuksia ovat muun muassa: Pese kätesi ennen syömistä, siivoa omat sotkusi, älä lyö, älä ota toisten tavaroita, pyydä anteeksi, jos loukkasit jotakuta.

Perusasioita päiväkodissa, mutta hyvä muistaa jokaisen aikuisenkin selviytyäkseen elämässä.

Mars piikille!

Nuorten mielenterveysongelmista ja avun saamisen hankaluudesta on keskusteltu julkisuudessa paljon.

Koronapandemia on heittänyt lapset ja nuoret etäopetukseen ja rajoittanut muutenkin sosiaalista elämää.

Toivottavasti lähiopetusta pystytään järjestämään turvallisesti tänä syksynä mahdollisimman paljon. Tietojen ja taitojen karttumisen lisäksi se ehkäissee edes osan masennuksista ja muista mielen ongelmista.

Tähän liittyy tietenkin nuorten rokottaminen koronavirusta vastaan. Vaasan kaupunki järjestää ajanvarauksetta rokotuksia jo kolmatta viikkoa peräkkäin.

Nyt kaikki piikille, jottei enää jouduttaisi etäopetukseen!

Anne Laurila