Vaasassa on asuntokauppabuumi - Nyt tehdään jopa 100 asuntokauppaa kuukaudessa

Kuvittele, 27 perhettä tai pariskuntaa oli kiinteistönvälittäjän mukaan kiinnostunut siitä samasta talosta Metsäkalliossa, puuskahti ystäväni.

Hänen nelihenkinen perheensä on jo monta kuukautta etsinyt aktiivisesti omakotitaloa Vaasasta, ja tällä näytöllä Metsäkalliossa oli totisesti ollut tungosta.

Ystäväni eivät koe olevansa Puuha-Peten käteviä sukulaisia, joten talon olisi oltava suhteellisen uusi ja muuttovalmis, jottei tarvitsisi ryhtyä isoihin ja kalliiksi tuleviin remontteihin.

Aluksi ystäväperhe määritteli, kuinka paljon he ovat valmiita maksamaan uudehkosta omakotitalosta. Kymmenissä näytöissä käytyään ja tarjouskilpailuihin osallistuttuaan he ovat tulleet siihen tulokseen, että ylärajaa on venytettävä ylöspäin, vaikka suuren lainan ottaminen hirvittääkin.

Kilpailu omakotitaloista on yksinkertaisesti hurjaa Vaasassa tällä hetkellä.

Asian vahvistaa Nordean Vaasan toimipaikan johtaja Kristian Ranta. Olin kuulemassa viime viikolla, kun hän esitteli Vaasan asuntomarkkinoiden tilannetta.

Rannan mukaan Vaasassa on asuntokauppabuumi. Sen todentamiseksi hän luetteli lukuja:

Tämän vuoden tammi-syyskuussa on omakotitalon hankintaan nostettu Nordeasta asuntolainoja Pohjanmaalla 26 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Suurinta kasvu on ollut juuri Vaasassa.

Jos tarkastellaan omakotitalojen lainoja, huomataan, että vanhojen omakotitalojen ostamiseen on otettu lainaa 9 prosenttia, vanhojen omakotitalojen peruskorjaamiseen 26 prosenttia ja uusien omakotitalojen ostamiseen tai rakentamiseen peräti 74 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan.

Omakotitalobuumia selittää korona-aika.

Moni on joutunut runsaan 1,5 vuoden aikana tekemään töitä kotona, kenties samassa tilassa kuin puolisokin, ja ehkäpä vielä lapsetkin pyörivät samalla pöydällä tekemässä läksyjään.

Tunnen perheitä, joissa etätyön takia on rakennettu työpiste ummehtuneeseen vaatehuoneeseen, kellariin, kodinhoitohuoneeseen tai vetoisaan autotalliin.

Ei ihme, että alkaa tehdä mieli isompaa asuntoa!

Kunnon työhuone tai kaksi etätöitä varten, joka lapselle oma huone ja riittävästi omaa pihaa, nämä ovat nyt monelle perheelle vähimmäisvaatimuksia.

Rannan mukaan Vaasassa tehdään nyt noin 100 asuntokauppaa kuukaudessa, kun aiemmin keskitaso on ollut noin 70 kauppaa kuussa. Nopeimmillaan hyväkuntoinen omakotitalo myydään alle viikossa.

Korona-aika selittää myös sitä, miksi vapaa-ajan asuntojen kauppojen määrä on kasvanut huimasti viime vuodesta.

Jos katsotaan Vaasan asuntotilannetta vuosia eteenpäin, miltä näyttää?

Uusia kerrostaloasuntoja on rakennettu viime vuosina paljon, ja rakennetaan yhä. Niille on kysyntää, koska Vaasa on opiskelijakaupunki. Kerrostalokämppiä kysytään myös sitten, kun akkutehtaita aletaan rakentaa.

Raksatyöläiset tarvitsevat vuokra-asuntoja.

Sen sijaan akkuteollisuudesta vakituisen työpaikan löytävät ja Vaasan seudulle muuttavat saattavat ostaa perheelleen omakotitalon. Ties, mihin lukemiin uudehkojen omakotitalojen hinnat silloin pomppaavat.