Vaskiluoto vaasalaisten mielessä

Vanha koulukaveri vieraili kesällä Vaasassa ja yöpyi Vaskiluodon leirintäalueella. Hän intoili leirintäalueen erinomaisesta sijainnista. Monelta matkailuauton ja -vaunun paikalta näkyi meri.

Leirintäalue jatkaa toimintaansa vielä monta vuotta, mutta aikanaan sen paikalle voi nousta uusi, upea asuinalue, mikäli Vaasan kaupungin kaavoituksen suunnitelmat käyvät toteen.

Tänä vuonna Vaskiluoto on ollut vaasalaisten mielissä ja puheissa monesta eri syystä.

Vaskiluodon satamaan saatiin hartaasti odotettu matkustaja-alus Aurora Botnia, joka alkoi liikennöidä Vaasan ja Uumajan välillä elokuun lopulla.

Myös sataman rakennus- ja muutostöitä on seurattu tiiviisti, meneehän niihin kymmeniä miljoonia veroeuroja.

Paljon kiinnostusta on herättänyt myös Vaasan suurimpiin työnantajiin kuuluvan Wärtsilän uuden tuotanto- ja teknologiakeskuksen (STH) rakentaminen Vaskiluotoon. Ensi vuonna, kun STH valmistuu kokonaisuudessaan, Vaskiluodon Wärtsilä on noin 1 500 ihmisen työpaikka.

Kesällä Wasa Graffitilandia veti Vaskiluotoon 12 000 katsojaa ihailemaan muraalitaidetta.

Juuri nyt Vaskiluoto on ajankohtainen saaren kattavan osayleiskaavan muutoksen takia.

Kaavamuutos on ollut vireillä vuodesta 2018 lähtien, ja tänä aikana kaupungin kaavoitusosasto on järjestänyt useita verkkokyselyjä ja yleisötilaisuuksia ja saanut mielipiteitä ja lausuntoja suunnitellusta kaavasta.

Kaikkiaan erilaisia vastauksia ja mielipiteitä on kertynyt huima määrä, yli 3 000.

Se kertoo siitä, että vaasalaisia kiinnostaa, mitä Vaskiluodolle tapahtuu tulevaisuudessa.

Esimerkiksi saaren puru/hiihtorata ja koko metsäinen virkistysalue on monelle tärkeä.

Konkreettinen ongelma, jota kaavassa osaltaan pyritään ratkaisemaan, on liikenteen lisääntyminen saarella.

Uudessa kaavaehdotuksessa on monia kiinnostavia kohtia.

Yksi on juuri mainitsemani niemenkärki, nykyinen leirintäalue. Tulevaisuudessa se saattaa olla asuinalue, jonka asunnoista on mitä parhaimmat merinäköalat.

Toinen on vanhan sokeritehtaan alue, jossa on potentiaalia vaikka millaiseen toimintaan. Sinne suunnitellaan kerrostaloaluetta varastorakennusten tilalle, ja alueella olisi mahdollisuus kokeilla myös kelluvaa rakentamista.

Uudessa osayleiskaavassa ratkaistaan osaltaan myös entisen Wasalandian alueen tulevaisuus. Siihen on mahdollista rakentaa kodit 900 asukkaalle meren läheisyyteen ja vain kivenheiton päähän Vaasan keskustasta.

Vaskiluodon osayleiskaavaehdotus on tulossa julkisesti nähtäville ensi viikolla.

Silloin vaasalaisilla on jälleen mahdollisuus toimia ja kertoa mielipiteensä, ovatko kaavoituksen suunnitelmat oikeansuuntaisia.

Tarkemmat suunnitelmat kullekin Vaskiluodon kolkalle hahmottuvat vasta asemakaavavaiheessa, johon päästään sen jälkeen, kun osayleiskaava on hyväksytty.

Nyt voi kumminkin ruveta jo haaveilemaan. Millainen olisi sinun oma kotisi merinäköalalla Wasalandian paikalla, sokeritehtaan takana tai vanhalla leirintäalueella?