Pakina: Mikä on kun en ymmärrä?

Selkokielisiä uutisia voisi lähettää useamminkin, vaikka iltauutisissakin. Tähän tulokseen olen tullut kuunnellessani Suomen tasavallan ministereitä.

Onneksi kansanedustaja Paula Risikko sanoi eduskunnan kyselytunnilla, ettei hän ymmärtänyt ministeri Krista Kiurun vastauksesta yhtään mitään. Nyt uskallan itsekin sen tunnustaa.

Tunnustan samalla senkin, etten pysy myöskään pääministeri Sanna Marinin hallinnolisjuridisen jorganin perässä. Valmiuslain pykälät 106 ja 107, ja se mitä kukin hallinnonala saa tehdä, ovat minulle yhtä sillisalaattia.

Turvaudun tässä Tuntemattoman sotilaan Hietasen kommenttiin vapaasti mukaellen: ”En mää täsä pääministeriltä oppituntia Suomen lainsäädäntökehikosta kaipa yhtikäs. Suuria linjoja ja päätöksiä mää kaipasi.”

Turhauttavaa

Hallitukselta saatuun vaikeaselkoiseen vastaukseen ei aina kannata edes paneutua huolella, sillä ei ole varmaa, koskeeko se esitettyä kysymystä.

Etätöiden lomassa on kotona mahdollisuus seurata eduskunnan istuntoja toisin kuin kaikuvassa avokonttorissa. Tarkempi seuranta tuo tunteen, että hallitus ja oppositio eivät puhu samasta asiasta. Edustaja kysyy taloudesta, ministeri vastaa koronasta. Tai sitten käy kuten Paula Risikolle.

Kyselytuntien, täysistuntojen, haastattelujen ja tenttien seuranta on turhauttavaa. Minä, vaikka työni ja kiinnostuksenikin puolesta seuraan politiikkaa, joudun pinnistelemään, löytääkseni puheista konkreettista tietoa.

Persujen laariin

Mitä tästä seuraa? Se on nähtävissä puolueiden kannatusta mittaavissa kyselyissä. Perussuomalaiset porskuttaa taas selkeänä ykkösenä. Sieltä tulee vähemmälläkin järjellä ymmärrettävää sanomaa.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho artikuloi rauhalliseen tahtiin, tosin ärsyttävästi nieleskellen, mutta senkin kestää paremmin kuin Annika Saarikon kiekaisut sanojen lopussa.

Mutta Halla-ahon puheen sisältöön: Hän perustelee mielipiteensä selkokielellä, tunnustaa, jos ei tiedä, ei kiertele ja kaartele äänestäjiä mahdollisesti karsivan mielipiteensä kanssa.

Halla-ahon puheen perusteella voi helposti päättää, äänestääkö vai eikö äänestä perussuomalaisia.

Hys, hys

Vaasa teki salaisen aiesopimuksen akkutehtaan kanssa. Hyvä, ettei vaan käy kuten Ikean kanssa. Nyt Seinäjoki ei tiedä kenelle lähettäisi kilpailevan tarjouksen. Mustasaaresta ei tällä kertaa ole haittaa. Laajametsä on osaksi sen puolella.

Vesa Koivumäki