Pakina: Muut sairastaa, Vaasa maksaa

Olisiko taas torille kokoontumisen paikka? Se tepsi, kun Vaasaan vaadittiin täyden palvelun keskussairaalaa. Antti Rinne painoi ”kansannousun” mieleensä ja lupasi vaalipuheissaan vappusatasensa lisäksi myös Vaasaan täydet palvelut.

Rinne voitti vaalit, Vaasa sai sairaalaan täydet palvelut ja eläkeläiset vappusatasen, tai no... unohdetaan se. Nyt puikoissa on Sanna Marin ja sotesta vastaava ministeri Krista Kiuru, ja taas olisi tämän seudun asukkailla sanomista hallitukselle.

Kiuru esitteli kesäkuussa soteuudistuksen, jossa hänen sanojensa mukaan on otettu kaikki keskeiset asiat huomioon. Hyvä, paitsi että Pohjanmaa on yksi kolmesta eniten häviävistä maakunnista asukaslukuun nähden.

Valtio jakaa tulevaisuudessa sotemaakunnille rahat ja koska olemme täällä pitäneet terveydestämme huolta, voimme hyvin ja teemme ahkerasti töitä, meiltä siirretään soterahaa heikommille ja sairaammille maakunnille.

Naapuri kiittää

Kannattiko ponnistella? Kuplaveden ja salaatin sijaa punaista maitoa ja lenkkimakkaraa popsineet seinäjokelaiset saavat Kiurun sotessa useita satoja euroja enemmän rahaa potilasta kohden kuin vaasalaiset.

Helsingissä tuskaillaan saman asian kanssa. Ne rahat millä HUSin toimintaa on kehitetty ja valmistauduttu alueen väestön kovaan kasvuun, lähetetään nyt kehitysalueille. Sama ongelma on Vaasalla edessä.

Ellei hallituksen sitten ole tarkoitus kitkeä eriarvoisuutta myös sotemaakuntien kohdalla. Kaikilla saa mennä yhtä huonosti, kilvoittelu on turhaa, sillä mitä terveempiä olemme, sitä enempi naapuri kiittää.

Vaasa on toki teollisuus- ja vietinmaakuntana rahoittanut koko Suomen hyvinvointia tähänkin asti, ja tulevaisuudessa myös soterahojen jaossa, jos Kiurun esitys menee sellaisenaan läpi.

Näytön paikka

Sosiaalidemokratia rakastaa tulonsiirtoja, enkä ihmettele vaikka Matias Mäkynen on täysin rinnoin soteuudistuksen takana, mutta Kim Bergin sairaalan omana miehenä odottaisi asiasta älähtävän.

RKP on myös mukana hallituksessa, vaikka se ei hallituksen politiikassa juuri näykään. Joakim Strandin ja Mikko Ollikaisen olisi kuitenkin aika korottaa ääntänsä oman sairaalan ja sotealueen puolesta. Miten olisi huomattava kielilisä?

Kokoomus oli viimeksi syntipukki ja sai myös rangaistuksensa vaaleissa. Nyt olisi Vaasan demareiden aika näyttää, että hallituksen päätöksiä voi muuttaa. Siihen ei Susanna Koski pystynyt ja on nyt laulukuorossa.

Vesa Koivumäki