C-Leijonat Latviassa

Pian se taas alkaa. Puolen Suomen urheilujuhla, jääkiekon MM-kisat. Etenkin tänä vuonna, kun korona on kurittanut joka puolella, kisoihin on lähdössä joka maalta ennätyksellisen heikko joukkue.

Normaalitilanteessakin ne ovat parhaimmillaan B-tason maajoukkeita, sillä maat menettävät pelaajiaan NHL:n päällekäisten pudotuspelien takia.

Entistä useammat pelaajat jäävät pois myös sopimustilanteen takia, kaipaavat lepoa tai jopa leikkausta vammoihinsa raskaan kauden jälkeen. Tänä vuonna takuuvarmana poisjäännin syynä ovat myös pitkät ajat poissa oman perheen luota.

Pelkkä rasite

Vielä 80-luvun lopulla MM-kisat olivat lähellä oikeita MM-kisoja. Euroopasta oli NHL:ssä vain tusinan verran pelaajia, jolloin käytännössä kaikki maat saivat parhaansa mukaan kisoihin.

Kanada ja USA toki lähettivät alasarjojensa parhaita pelaajia kisoihin, joten silloinkin voidaan puhua vain laajennetuista EM-kisoista. Mitä ammattimaisemmaksi laji on mennyt, sitä heikommiksi ovat MM-kisat vuosi vuodelta menneet.

Tämän vuoden Suomen joukkueesta ei kenties kukaan mahdu 2022 Olympiajoukkueeseen. Ruotsilla on mukana vain muutama mahdollinen nimi, Tsekillä ja Venäjällä ehkä kolme tai neljä. Kanada tulee kisoihin joukkueella, josta löytyy lukuisia junioripelaajia sekä Euroopassa pelaavia kiekkokiertolaisia, kuten myös USA:n joukkueessa.

Miten tällaisia kisoja voidaan kutsua MM-kisoiksi? Miksi NHL:stä saatavia pelaajia kutsutaan vahvistuksiksi? Missään muussa lajissa ei näin outoa tilannetta ole. Muissa lajeissa kaikki parhaat ovat aina valittavissa joukkueeseen, ja kisat pidetään riittävän harvoin, jotta kaikki haluavat niihin. Jääkiekossa jokavuotiset MM-kisat ovat nimimiehille pelkkä rasite.

Parhaat mukana

Miettikääpä, jos ensi kesän jalkapallon EM-kisoissa iloittaisiin, miten Huuhkajat saa vahvistuksen Skotlannista, kun Glen Kamara liittyy joukkueeseen. Samalla Lukas Hradecky, Joel Pohjanpalo ja Teemu Pukki pelaavat oman liigansa ratkaisuotteluita, eivätkä pääse mukaan.

Arajuuri, Sparv, Schüller ja Lod eivät liity joukkueeseen, koska osa kaipaa lepoa kauden jälkeen ja osalla on sopimusneuvottelut kesken. Huuhkajien joukkue on lähes kokonaan kotimaan sarjoista koottujen pelaajien nippu.

Kisoissa Suomi häviää alkusarjassa ratkaisuottelun, kun Belgian ykköstähti, Belgian kakkosdivarissa Club NXT:ssä pelaava Jorne Spileers puskee voittomaalin lisäajalla. Mutta onneksi ensi keväänä on taas kisat, ja sinne saadaan Teemu Pukki! Eikö olisi järjettömän kuuloista?

Pahoittelut jalkapalloilijoille nimien käytöstä. Tiedän että jalkapallossa kukaan ei tietoisesti kieltäydy, eikä kukaan pelaa omaa sarjaansa arvokisojen aikana. Siksi jalkapallossa parhaat ovat arvokisoissa ja karsinnoissa valittavissa joukkueisiin.