Oljenkorrestakaan ei apua

Vielä viime viikolla lehden mennessä painoon, oli Suomella pienenpienet mahdollisuudet jatkaa EM-kisoissa kuudentoista parhaan joukkoon. Mahdollisuudet olivat kuitenkin niin pienet, että kukaan ei varmasti yllättynyt, etteivät ne toteutuneet. 

Isoimmat yllätykset

Paljon jäi kuitenkin hampaankoloon. Suomi oli kisoissa äärimmäisen taisteleva ja puolustava joukkue, mutta kun koko kisoissa saa vain kolme laukausta maalia kohden ja yhden maalin kolmessa ottelussa, ei joukkueen paikka ole parhaiden joukossa.

Suomi oli kolmanneksi vähiten hyökännyt joukkue, ja tilastoihin merkittiin vain yksi kulmapotku.

Tässä vaiheessa on vain yksi ottelupari avoimena. Se on tätä lukiessa jo tiedossa, kun Ruotsi-Ukraina ja kutkuttava Englanti-Saksa pelataan tiistaina.

Isoimmat yllätykset olivat maanantai-illan Sveitsin voitto Ranskasta, sekä aiemmin jatkoon itsensä pelannut Tsekki. Moni ennakkosuosikki on jo nyt ulkona, kun Kroatiakin putosi, tosin kivikovalle Espanjalle. Tiistaina putoaa myös toinen kaksikosta Englanti tai Saksa.

Suomalais-kannu luvassa?

Vaikka kesä on kauneimmillaan, NHL:ssä pelataan edelleen kauden tärkeimpiä otteluita. Koronan takia hieman lyhyempi ja myöhemmin aloitettu kausi on vasta nyt finaalien kynnyksellä.

Montreal eteni todellisena altavastaajana finaaleihin asti, kaatamalla ensin kaksi kovaa kanadalaisjoukkuetta, Toronton ja Winnipegin, omassa pohjoislohkossaan. Tämän jälkeen kaatui Vegas, joka oli aiemmin pudottanut suuren mestarisuosikin Coloradon. Nyt vastassa on enää Tampa Bay, puolustava mestari.

Montrealin riveissä ovat loistaneet eritoten alivoima- ja puolustuspelin sankarit Joel Armia ja Artturi Lehkonen, sekä hurjasti tasoaan pudotuspeleissä nostanut nuori Jesperi Kotkaniemi.

Montrealin voittaessa Suomi saisi kolme uutta Stanley Cup -voittajaa, mutta arvata saattaa, että taas kerran suomalaisjoukkue jää nuolemaan näppejään. Eihän Montreal voi neljättä kertaa voittaa ottelusarjaa, jossa se on altavastaaja?