Päällimmäisenä pettymys

Selkä suorana. Suomi kuuluu arvokisoihin. Joukkue ja kannattajat.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiteytti koko kansan tunteet tuohon lyhyeen twiittinsä, jonka osoitti Huuhkajavahti Lukas Hradeckylle maanantaina Belgialle kärsityn 0–2 -tappion jälkeen.

Voitetun Tanskapelin jälkeen nälkä kasvoi kotikatsomossakin. Saimme kaksi ottelupalloa, joista Venäjältä olisi ainakin pinna ollut otettavissa. Belgia on peleillään osoittanut olevansa ykköskorin joukkue, joka voi edetä vaikka finaaliin asti.

Oljenkorsi jäljellä

Euroopan jalkapalloliitto Uefa:n laajennettua EM-kisat 24 joukkueen turnaukseksi antaa lohkokolmosillekin mahdollisuuden. Suomi on Belgian ja viimeisellä kierroksella Venäjän murskanneen Tanskan jälkeen lohkonsa kolmas ja tässä vertailussa mukana.

Ei silti hyvältä näytä. Keskiviikon viimeiset lohkovaihepelit ratkaisevat Huuhkajien jatkopaikan kohtalon. Suomi menee jatkoon, jos kaksi näistä kolmesta toteutuu: Kroatia ja Skotlanti pelaavat tasan, Slovakia voittaa Espanjan, tai Espanja voittaa kolmella maalilla, ja viimeisimpänä toiveena on Ranskan neljän maalin voitto Portugalista.

Rinta kaarella

Suomalaiset, niin pelaajat kuin kannattajat esiintyivät ensimmäisissä arvokisoissaan tyylikkäästi. Päävalmentaja Markku Kanerva saa olla joukoistaan ylpeä.

Kapteeni Tim Sparv, maalintekijä Joel Pohjanpalo, Maamme-laulut hymysuin laulanut Paulus Arajuuri ja maalivahti Lukas Hradecky ovat peleillään ja lausunnoillaan esiintyneet edukseen. Loppuivat pelit sitten alkulohkoon tai ei, arvokisat vedettiin kunnialla läpi. Niin kentällä kuin katsomossakin.

Pörssikin heilahti

EM-kisat puhuttavat ja heiluttavat koko maailmaa. Iso virvokejättikin suli pörssissä peräti neljä miljardia, kun Christiano Ronaldo siirsi lehdistötilaisuudessa kaksi juomapulloa kuvan ulkopuolelle ja kehotti juomaan vettä.

Oman kohunsa nosti Saksan kapteeninnauha. Sateenkaarenvärit kyseenalaistettiin, mutta suvaitsevaisuus onneksi sallittiin.

Pysytään pallossa

Vaasan Palloseura on ennen kautta asettanut tavoitteekseen nousun Veikkausliigaan, ja viime perjantaina seurajohto reagoi. Päävalmentaja Jukka Karjalaisen 2+2 -vuotinen sopimus purettiin täysin yllättäen.

Paineet seurajohdolla ovat kovat, sillä kahden voiton ja neljän tasapelin jälkeen tullut 3-0 -tappio oli liikaa. Apuvalmentaja Jussi Nuorela luotsaa tällä hetkellä sarjataulukossa neljännellä sijalla olevia raitapaitoja.

Joukkue on nyt valmentajanvaihdoksen myötä herätetty. Mitään ei ole hävitty, sillä kärkeen ei ole kuin muutama pinna eroa.