Tokio 2020

Alkukesä on mennyt hellettä pidellessä ja jalkapallon EM-kisoja katsellessa. Vielä on jalkapalloakin kolme peliä jäljellä, mutta loppukuusta pukkaa jo laajempaakin urheilutapahtumaa.

Viime kesälle tarkoitetut Tokion olympialaiset siirrettiin koronapandemian takia vuodella eteenpäin. Jotain sentään viime vuodesta jäi, sillä 23. heinäkuuta kilpailtavat kesäolympialaiset kulkevat nimellä Tokio 2020.

Uusia lajeja

Kesäolympialaisilla on pitkä historia, sillä niitä on järjestetty neljän vuoden välein alkaen vuodesta 1896. Maailmansotien takia väliin jäivät 1916 Berliini, 1940 Helsinki ja 1944 Lontoo.

Suomi ja Helsinki toimivat kisaisäntinä vuonna 1952. Tokion jälkeiset olympiakaupungitkin on jo valittu. Pariisi 2024 ja Los Angeles 2028.

Tokiossa urheilulajien kattaus on kaikkien aikojen laajin. Uudet lajit jäävät tosin sinivalkoisilta urheilijoilta väliin, sillä lainelautailu, kiipeily, rullalautailu, karate sekä baseball ja softball eivät kuulu urheilijoidemme leipälajeihin.

On mukava seurata, kenestä tulee kiipeilyn ensimmäinen olympiavoittaja.

Kuuluisaa kisakokemusta

Suomen Olympiakomitea nimesi maanantaina suomalaisurheilijat Tokioon. Viimeisten valintojen jälkeen kisakoneeseen mahtuu 47 urheilijaa, jotka kisaavat kahdessatoista lajimuodossa.

Suurimman ryhmän muodostavat yleisurheilijat. Joukkuetta täydennetään vielä ainakin yhdellä keihäsmiehellä, sillä kolmannesta paikasta käydään karsinta Antti Ruuskasen ja Oliver Helanderin välillä. Muutama villikorttilainenkin voi ryhmään vielä kiilata.

Virallista mitalitavoitetta ei ole vielä ilmoitettu. Tiukkaa tekee, sillä joukkueessa on peräti kaksi kolmasosaa ensikertalaisia. Nyt ajetaan nuoria sisään ja haetaan sitä kuuluisaa kisakokemusta.

Vihdoinkin Englanti!

Kuukausi on potkittu jalkapallon EM-kisoja ja neljä maata on jäljellä. Espanja ja Italia ratkoivat tiistai-iltana ja keskiviikkona kohtasivat Tanska ja Englanti.

Joka matsin seuranneena veikkaan finaalipariksi Italiaa ja Englantia. Finaalin voittaa kotietunsa turvin Englanti.