51 ottelun futisjuhla

Jalkapallon EM-kisat ovat aivan oven takana. Avauspotku suoritetaan 11. kesäkuuta Roomassa, kun Italia kohtaa Turkin. Kauaa ei tule odottaa sitäkään hetkeä, kun Suomi debytoi arvokisoissa.

Heti seuraavana päivänä, 12. kesäkuuta on kolmannessa kisaottelussa Suomen ottelun aika. Tätä on yritetty usein, mutta niin usein on jouduttu pettymään. Tarkennetaan, että aina on jouduttu pettymään.

Kaksi vierasottelua

Suomi kohtaa avausottelussaan Tanskan. Tanska pelaa ottelun kotikentällään Kööpenhaminassa. Kisathan on jaettu useaan eri Euroopan maahan, ja Suomi joutuu pelaamaan kaksi ”vierasottelua” omassa alkulohkossaan.

Toinen ottelu on Venäjää vastaan, ja se ottelu pelataan Pietarissa. Vain lohkon kolmas kohtaaminen on neutraalilla paikkakunnalla. Herkkupala Belgiaa vastaan pelataan myös itänaapurissamme.

Laajentuminen pakollista

EM-kisoja on monesti sanottu kovatasoisemmaksi kuin MM-kisoja, johtuen kovien maiden määrästä, ja alueelisten kiintiöiden puuttumisesta. Tietysti EM-kisoista puuttuu huippukovat Etelä-Amerikan maat, sekä monet Afrikan yllättäjät, mutta näissä kisoissa taso hieman muuttuu.

Ensi kertaa EM-kisat pelataan 24 joukkueen voimin. Laajentuminen on ollut lähes pakollista, sillä Eurooppaan on erilaisten kriisien takia syntynyt tusinoittain uusia valtiota. Neuvostoliiton hajoaminen ja Jugoslavian hajoaminen etunenässä ovat lisänneet joukkuemäärää UEFA:n piirissä.

Yhteensä 55 valtiota, tai erillistä oman lipun alla kilpailevaa maata, on UEFA:n alaisuudessa. Tästä porukasta 24 on toista kertaa arvokisoissa, ja monta kovaa maata jäi jopa ulkopuolelle.

Altavastaaja vei potin

Joskus toisen epäonni on toisen onni. Osa ei muista tapahtunutta, mutta 1992 mestari Tanska pääsi lopputurnaukseen takaportin kautta. Jugoslavia oli ajautunut sotatilaan ennen turnausta, ja maa hylättiin turnauksesta.

Tanskalle tarjottiin paikkaa aivan turnauksen alla, ja Tanska kiitti. Lyhyessä ajassa kasattu joukkue oli lähtökohdiltaan altavastaaja, mutta niin vain kävi että Tanska vei lopulta koko potin. Alkulohkossa Tanska hävisi Ruotsille, pelasi tasan Englannin kanssa, ja nousi lopussa voittoon Ranskaa vastaan, lohkon päätösottelussa.

Yllätykset jatkuivat, kun semifinaalissa kaatui hallitseva mestari Alankomaat rangaistuspotkukilpailussa, ja lopullinen pommi tuli finaalissa. Saksa taipui lukemin 2-0, ja yksi urheiluhistorian hienoimmista tarinoista oli valmis.

Saa nähdä kirjoitetaanko minkälaista historiaa muutaman viikon kuluttua. Olisiko nyt Belgian vuoro?