Muut

Kuorofestivaalin valttikortti leppoisa meininki

Vaasan Kuorofestivaalin tuottaja Toni Sjöblom toimi 21 vuotta Finlands svenska sång- och musikförbundin toiminnanjohtajana. Musiikki on aina ollut hänelle tärkeä osa elämää. Kuva: Raija Koivisto
  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Vaasan Kuorofestivaali järjestetään tänä vuonna 24.–28. toukokuuta. Viisipäiväistä kansainvälistä laulu- ja kuoromusiikin suurtapahtumaa luotsaa eteenpäin tuottaja Toni Sjöblom.

– Vaasan Kuorofestivaali täyttää 25 vuotta. Ohjelma on hyvin monipuolinen, ja esiintyjiä on laidasta laitaan. Festivaalin perusohjelmarunko on kasassa, ja nyt paiskitaan töitä, että kuorojen eri toivomusten palapeli voidaan sovittaa yhteen.

Monipuoliset pääesiintyjät. Juhlavuoden kunniaksi Kuorofestivaalissa on mukana kymmenen pääesiintyjää.

– Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyy ruotsalainen Solala. Kolme nuorta laulajaa on vain muutamassa vuodessa tehnyt menestyksekkään uran, ja nuori yleisö tuntee heidät myös Youtube-ilmiönä.

– Vuoden suurin yksittäinen produktio on Antonio Vivaldin oratorio Juditha Triumphans, joka esitetään kaupunginkirkossa. Produktio on Akademiska Damkören Lyranin ja Suomalaisen barokkiorkesterin yhteistyö, jossa on loistavat solistit, Sjöblom kertoo.

Jyväskyläläiset kokoonpanot Må Pyton ja Ruamjai tuovat Kuorofestivaaliin oman musiikillisen mausteensa.

– Vokaaliyhtye Må Pyton esittää nimensä mukaisesti Monty Pythonin musiikkia suomeksi käännettynä. Mukana paketissa ovat viihdyttävät juonnot sekä huumori. Ruamjai puolestaan järjestää myös työpajan, jonka teemana on äänimaiseman luominen kuoron keinoin.

Vielä aikaa ilmoittautua. Suomi on kesäfestivaalien luvattu maa, mutta varsinaiset kuorofestivaalit ovat vähissä. Vaasan tapahtuman kaltaiselle iloiselle ja sosiaaliselle festivaalille on aina ollut kysyntää.

– Vaasan valttikortti on leppoisa meininki, sillä kuorojen välillä ei ole kilpailua. Osallistumisen kynnys on aina ollut matala, ja kuka tahansa voi tulla mukaan.

Kuorofestivaalin virallinen ilmoittautuminen meni umpeen tammikuun lopussa, mutta mattimyöhäisille on vielä muutama viikko pelivaraa. Mukana on jo noin 70 kuoroa.

– Kuoroja on jälleen tulossa ympäri Suomen ja maailman. Festivaalissa nousee esille uuden kärkijoukon kuoroja ja yhtyeitä, ja myös perinteet jatkuvat, kun esimerkiksi Aunuksen naiskuoro saapuu jälleen Vaasaan.

Näkyvä tapahtuma. Kuorofestivaalin aikana järjestetään lähes sata konserttia ympäri kaupunkia ja Vaasan seutua. Laulu- ja kuoromusiikkia kuullaan muun muassa kirkoissa, vankilassa, konserttisaleissa, kouluissa, ravintoloissa ja palvelutaloissa.

– Vaasa on erinomainen kaupunki järjestää festivaali. Meillä on toimivia esiintymispaikkoja, ja myös logistiikka pelaa hyvin.

Festivaali tulee vahvasti näkyväksi katukuvaan.

– Viiden päivän aikana kaupunki on täynnä menoa, ja konsertteja riittää eri paikoissa. Aluekonsertit ovat tärkeitä, ja tänä vuonna niitä järjestetään esimerkiksi Isonkyrön vanhassa kirkossa ja Mustasaaren kirkossa.

Musiikkia elämään. Kemiönsaarelta kotoisin olevalle Sjöblomille musiikki on aina ollut osa elämää.

– Harrastamisen aloitin pianolla, ja opettajanani toimi seurakunnan kanttori. Usean vuoden ajan tuurasinkin kanttoreita kesäisin ja tein keikkoja esimerkiksi Dragsvikin Dragsfjärdin seurakunnassa.

Kuoromusiikki on tullut tutuksi niin kuorolaisena kuin mieskuoron johtajanakin.

– Ennen tehtiin paljon satsauksia lapsikuoroihin. Nyt niiden vähyys on murheenkryyni, kun kuorot ikääntyvät. Vaasassa ja Mustasaaressa toukokuun alussa järjestettävä Skolmusik-festivaali on onnistunut konsepti, joka nykyisin tavoittaa hyvin lapsia.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka