Pääkirjoitus

20 kamelia vaaleasta morsiamesta

story-image
Kuva: Jarno Pellinen
  • Anne Laurila

Eräs ystäväni kertoi taannoin, että kun hän oli tyttärensä kanssa matkalla eräässä Afrikan maassa, muuan mies tuli ja tarjosi vaaleahiuksisesta, suomalaisesta teinitytöstä 20 kamelia, jos saisi tytön morsiamekseen.

Kun korotettu tarjouskaan ei tytön äidille kelvannut, mies lähti ärtyneenä pois.

Suomalaisittain katsoen tilanne oli aivan absurdi, mutta ilmeisesti normaali käytäntö siinä maassa. Monessa muussakin maassa naiset ovat esineitä, kauppatavaraa ja miehensä omaisuutta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tulevana lauantaina, 10.12., vietetään YK:n ihmisoikeuksien päivää.

Kansainvälisen päivän tavoitteena on juhlistaa niitä oikeuksia, joista nautimme joka päivä ja muistuttaa, että oikeuksien mukana tulee myös velvollisuuksia.

Ihmisoikeudet voivat tuntua kaukaiselta ja abstraktilta asialta, mutta ne liittyvät läheisesti esimerkiksi rauhan ja turvallisuuden kysymyksiin. YK:n pakolaisjärjestön mukaan tällä hetkellä maailmassa on yli 70 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodistaan sotaa, vainoa ja konflikteja.

Konfliktit lisäävät ihmiskaupan riskiä, ja ihmiskauppa eri muodoissaan on vakava ihmisoikeusrikos. Useimmiten uhreina ovat naiset ja tytöt.

Kaikkialla maailmassa ihmisoikeudet ovat samoja. Vaikka kulttuurit ja yhteiskuntajärjestelmät ovat erilaisia, silti oikeus elämään, terveyteen, koulutukseen ja esimerkiksi sananvapauteen kuuluvat kaikille.

Meillä Suomessa ovat asiat hyvin ja ihmisoikeudet pitkälti kunnossa. Ihmiset syntyvät vapaina, ovat tasavertaisia oikeuksiltaan, ja jokaista kohdellaan yhdenvertaisesti.

Tiedän kyllä, että on henkilöitä, jotka eivät kohtele toisia tai koe tulleensa kohdelluksi tasa-arvoisesti. Mutta yleisesti ottaen suomalaisessa yhteiskunnassa ihmisoikeudet toteutuvat.

Valitettavasti kaikki valtiot eivät ole sitoutuneet kaikkiin ihmisoikeuksia koskeviin, kansainvälisiin sopimuksiin. Etenkin naisten asemassa on vielä paljon parantamisen varaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Onko oikein ruoskia tai kivittää hengiltä aviorikoksen tehneitä naisia tai heittää vankilaan ja hakata nainen sen takia, että hän ei ollut pukeutunut tietyllä tavalla?

Onko oikein myydä nainen morsiameksi eniten tarjoavalle, täysin tuntemattomalle miehelle, tai pakottaa nainen antamaan palkkatyöstä saamansa ansiot aviomiehelleen?

Ei tietenkään.

Kuitenkin tällaisia ihmisoikeusrikkomuksia tapahtuu eri puolilla maailmaa koko ajan.

Syksyn uutiset kertovat Afganistanista, jossa valtaan palannut Taliban on esimerkiksi rajoittanut naisten vapaata liikkumista, pääsyä koulutukseen ja työhön ja kiduttanut mieltään osoittaneita naisia.

Uutiset Iranista kertovat, että naiset ja tytöt ovat alkaneet vaatia perusoikeuksiensa toteutumista ennennäkemättömällä vimmalla. Syyskuussa 22-vuotias naisopiskelija kuoli siveyspoliisin väkivaltaan. Poliisi oli pidättänyt hänet, koska hän oli pukenut hijabinsa väärin. Siitä alkoivat naisten mielenosoitukset, jotka ovat levinneet eri puolille maailmaa. Vaasassakin iranilaiset osoittivat mieltään maansa hallintoa kohtaan muutama viikko sitten.

Iranin naiset eivät vastusta ainoastaan hijabin käyttöpakkoa, vaan vaativat ylipäätään perusoikeuksiaan. Esimerkiksi sitä, että naiset voisivat ajaa polkupyörällä, valita itse, miten pukeutuvat ja ottaa avioeron halutessaan.

Siinäpä miettimistä itse kullekin ihmisoikeuksien päiväksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka