Pääkirjoitus

Diagnooseja kotisohvalla

story-image
Kuva: Jarno Pellinen
  • Anne Laurila

Kun Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymä aloitti toimintansa viime vuoden alussa ja sote-palvelut siirtyivät kunnilta hyvinvointikuntayhtymään, viesti oli, että käytännössä asiakkaille mikään ei toistaiseksi muutu. Terveysasemat ja vastaanotot jatkuivat niin kuin siihenkin asti.

Paino oli sanalla ”toistaiseksi”.

Kun aluevaalit pidettiin viime vuoden tammikuussa, oli selvää, että hyvinvointialueen aluevaltuustoon äänestettyjen päättäjien tärkeimpiä tehtäviä tällä kaudella on ryhtyä karsimaan palveluita.

Nyt sitä tehdään, suunnitellaan muutoksia palveluverkkoon eli eri toimipisteisiin. Muutokset on koostettu tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelmaan, josta on valmistunut luonnos. Se julkaistiin viime viikolla hyvinvointialueen verkkosivulla pohjanmaanhyvinvointi.fi.

Syynä muutoksiin ovat ankara pula sote-alan työntekijöistä, kasvavat kulut väestön ikääntyessä ja rahojen vähyys. Hyvinvointialuetta rahoitetaan valtion budjetista.

Muutosehdotukset ovat melko radikaaleja.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Konkreettisia esimerkkejä palvelujen muutoksista tiesi kertoa maakuntalehti Ilkka-Pohjalainen 20.4.

Esimerkiksi terveysasemien vähennystarve on alustavan arvion mukaan 2–3 yksikköä koko hyvinvointialueella.

Suun terveydenhuollossa eli hammashoidossa vähennetään 1–2 vastaanottoa, jotka korvataan liikkuvilla yksiköillä.

Psykososiaalisissa palveluissa, kuten mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumisessa, palveluja halutaan siirtää tehostetun asumisen sijaan tuettuun asumiseen.

Hyvinvointialueen keskisellä alueella, johon kuuluvat esimerkiksi Vaasa ja Mustasaari, ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkamäärän vähennystarve on 53 paikkaa.

Vaikka jonot palvelutalopaikoille ovat nyt jo pitkiä! Vanhusten omaiset ovat jaksamisensa äärirajoilla esimerkiksi muistisairaiden vanhempiensa kanssa.

Myös terveyskeskusten vuodeosastoilta aiotaan vähentää kymmeniä paikkoja.

Hyvinvointialueen mukaan tarkoitus on, että vanhustenhuollossa satsataan intervallihoidon ja yhteisöllisten asuntomuotojen kehittämiseen. Myös kotisairaalan ja kotikuntoutuksen palveluita aiotaan lisätä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Palvelurakenteen karsimisessa Pohjanmaan hyvinvointialue haluaa viedä palvelut asiakkaiden luokse.

Eli ei tarvitse vaivautua lähtemään lääkärin vastaanotolle, pysyt vaan kotisohvalla, ja lääkäri soittaa sinulle ja tutkii ja hoitaa sinua etänä.

Kohta otetaan varmaan verikokeetkin itse ja päätellään ihan itse diagnoosi siellä kotisohvalla. Eiköhän digitalisaatio tarjoa keinoja tähänkin viimeistään parin vuoden päästä.

Jos pääset kuukausien jonotuksen jälkeen leikkaukseen ihan oikeaan sairaalaan, sinut potkaistaan sieltä samana päivänä tai yhden yön jälkeen pois, ja sitten jumppaat videon avulla itsesi kuntoon kotona.

Yllä kerrottu on jo tätä päivää nuorilla ja työikäsillä, mutta ei sovi esimerkiksi muistisairaiden vanhusten hoitoon ilman tukea ja apua omaisilta.

Etä- ja sähköiset palvelut ovat mielestäni hyviä vaihtoehtoja niille potilaille ja sosiaalitoimen asiakkaille, jotka osaavat käyttää tietokonetta tai älypuhelinta ja ymmärtävät oman tilanteensa ja tarpeensa. Mutta kaikki eivät – sairaana tai kyvyiltään – ole siinä kunnossa, eikä kaikilla ole älylaitteita.

Kuinka varmistetaan, että potilas/asiakas on ymmärtänyt hoito- ja toimintaohjeet, jos häntä ei koskaan tavata kasvokkain?

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pohjanmaan hyvinvointialue haluaa kuulla, mitä mieltä asukkaat ovat suunnitelluista muutoksista. Yleinen, kaikille avoin keskustelutilaisuus järjestetään huomenna torstaina 27.4. kello 18 Savilahti-talossa Vaasan Vähässäkyrössä.

Mielipiteensä voi jättää myös hyvinvointialueen verkkosivulla olevaan kyselyyn 1.5. saakka.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka