Mikä on uutinen?
Tämä on peruskysymys journalismin alkeiskurssilla, mutta sitä kannattaa pohtia itse kunkin tykönään.
Perinteinen vastaus on, että uutinen kertoo jotain uutta tietoa ajankohtaisesta tai yleisesti tärkeästä aiheesta, ja se kiinnostaa yleisöä laajasti.
Sanomalehdet kertoivat maanantaina, että pääministeri sanoo, että koronarajoituksista on luovuttava helmikuun aikana. Se on uutinen.
Koronarajoitukset ovat koskettaneet suomalaisia eri tavoin jo pitkään, ja jos niistä aiotaan luopua, se on ajankohtainen asia ja kiinnostaa yleisöä laajasti.
Entäpä iltapäivälehden otsikko: Missi on kyllästynyt korona-arkeen.
Onko se uutinen?
Onko missin sanomisen raportointi yhtä tärkeää kuin pääministerin? Ketä kiinnostaa, että takavuosien missi on kyllästynyt korona-aikaan, kun on joutunut viettämään viikonloppuja kotioloissa? Niinhän me kaikki olemme! Silti tästäkin on löytynyt lehteen jutunjuurta.
Parhaillaan vietetään Uutisten viikkoa kouluissa, päiväkodeissa ja oppilaitoksissa ympäri Suomen.
Mediakasvatuksen teemaviikko johdattaa kriittiseen medialukutaitoon, oman mediankäytön pohtimiseen sekä osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Aiemmin Uutisten viikko tunnettiin nimellä Sanomalehtiviikko.
Uutismedian liitto teetti tammikuussa opettajille mediakyselyn. Vastauksista ilmeni, että opettajat hyödyntävät opetuksessaan aktiivisesti uutisia, niitä käyttää yli 90 prosenttia vastaajista. Painettua tai digitaalista sanomalehteä opetuksessaan hyödyntää yli 80 prosenttia vastanneista.
Kyselystä ilmeni myös, että opettajien mielestä mediakasvatus on erittäin tärkeää. Kriittisen medialukutaidon ja lähdekritiikin opettaminen on tähdellistä valeuutisten ja muunnellun totuuden aikakaudella.
Uutiset ovat siis tärkeitä opetuksessa sen lisäksi, että ne esimerkiksi antavat juttuaihetta kahvipöytään ja ovat ajankulua yksinäisille.
Uutisten avulla ihmiset pysyvät kärryillä maailman menosta ja yhteiskunnan muutoksista. Uutisten painoarvo on siis merkittävä.
Tänä vuonna Uutisten viikon teemana on paikallisuus. Niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin kannustetaan nyt perehtymään oman kotikuntansa uutismedioiden tarjontaan.
Vaasa-lehti on ehdottomasti paikallinen media, ja kerromme kiinnostavista henkilöistä, tapahtumista ja ilmiöistä täkäläisestä näkökulmasta.
Vaasa ei kuitenkaan ole uutismedia, vaikka lukija saattaa saada uuttakin tietoa lehteämme lukiessaan. Kerran viikossa ilmestyvänä kaupunkilehtenä emme pysty kilpailemaan joka päivä ilmestyvien uutismedioiden, kuten maakuntalehtien kanssa.
Me pyrimme tarttumaan aiheisiin, jotka ovat kiinnostavia Vaasan seudun ihmisille, vaikkei niillä suurta maakunnallista tai valtakunnallista uutisarvoa olisikaan.
Palatakseni alun kysymykseen, niin siihen ei ole täysin yksiselitteistä vastausta.
Yhdelle joku uutinen voi olla merkityksellinen ja tärkeää uutta tietoa, toiselle se on aivan yhdentekevä.
Lukija saattaa löytää tämänkin lehden lyhyestä pikkujutusta tai vaikkapa seurakunnan perheuutisista itselleen merkittävän tiedon. Mikä on sinulle tärkeä uutinen?