Pääkirjoitus

Onnellinen kansa ja kaupunki, mutta nuoret laahaavat muita perässä

story-image
Kuva: Jarno Pellinen
  • Riikka Ilmonen

Viikko sitten Suomi nimettiin maailman onnellisimmaksi maaksi, selviää Maailman onnellisuusraportista (World Happiness Report 2024). Asia ei sinänsä ole uusi, sillä maamme on pitänyt kärkinimeä jo seitsemän vuoden ajan.

Sukupolvien välisessä onnellisuudessa havaittiin kuitenkin suurta hajontaa. Alle 30-vuotiaat suomalaiset ovat vasta listan seitsemänneksi onnellisimpia, kun taas yli 60-vuotiaat ovat toiseksi onnellisimpia.

Aiheen uutisten kommenttikentissä ihmiset näyttävät suhtautuvan hyvin ristiriitaisesti tulokseen. Esille nousee toistuvasti jaettu huoli ja pelko siitä, kuinka hallituksen leikkaukset tulevat elämään lähivuosina vaikuttamaan.

Vastavuoroisesti moni on nostanut esille sen, ettemme me suomalaiset oikein tajuakaan arvostaa kotimaatamme tarpeeksi. Osa puolestaan ihmettelee, kuinka näin tylsä maa voi olla onnellisin, ja samaa miettivät ulkomaalaiset, joiden mielestä Suomi on pimeä kolkka, jossa jurot ihmiset jupisevat partoihinasa.

Myös Vaasan kaupunki on julkaissut tuoreen onnellisuuskyselynsä, joka on toteutettu vuosittain vuodesta 2020 saakka.

Vuonna 2023 onnellisuustulos asteikolla 0–100 oli 72,6. Vaasan onnellisuuskysely on toteutettu kaikille avoimena verkkokyselynä kolmella kielellä, johon vastasi 1058 vaasalaista.

Vuonna 2022 onnellisuudessa tapahtui notkahdus, kun tulos oli 68,8. Vuonna 2021 se oli 73,9 ja vuonna 2020 72,8.

Notkahduksesta on toivuttu, mutta kirittävää on edelleen. Kyselytutkimukseen vastanneista kuitenkin yli puolet (51 prosenttia) uskoo elämänsä kehittyvän parempaan suuntaan.

Tuloksista voi olla iloinen, mutta iloisuutta varjostaa yhden ikäryhmän huono tulos.

Sekä Suomessa että Vaasassa nuoret kokevat vähemmän onnellisuutta kuin vanhemmat ikäryhmät. Nuorten muita vähäisempi onnellisuus on jatkunut jo pidemmän aikaa. Vaasan 15–24-vuotiaiden onnellisuus laski viime kyselystä (66,3:sta 64,1:een).

Asiaan ei ole nopeaa ratkaisua, eikä se ole yksinkertainen. On kutenkin varmaa, että kaikki teot nuorten hyvinvoinnin ja onnellisuuden parantamiseksi tulevat tarpeeseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka