Aluksi ei huvittanut ollenkaan. Lumi ei meinannut sulaa, oli kylmää ja harmaata.
Mutta pikku hiljaa muiden pihat alkoivat kiinnostaa kävelylenkeillä, tuli kaivettua esiin puutarhakirjoja ja Instagramissa laitettua seurantaan #puutarhaunelmia.
Olen puutarhanpidossa melko aloittelija. Sen olen kuitenkin ymmärtänyt, että puutarhatöiden pitäisi olla stressinpoistoa, eikä suinkaan tuoda lisästressiä. Tutkimustenkin mukaan puutarhanhoito muun muassa parantaa mielialaa ja vähentää masennus- ja ahdistusoireita. Mutta unohda liian tiukat aikataulut, mahtipontiset hankkeet ja täydellisyyden tavoittelu.
Siedä keskeneräisyyttä ja epännonnistumistakin ja nauti kasvusta sekä tehdystä työstä. Yleensä piha tarjoaa myös iloisia yllätyksiä, kuten tänä keväänä naapurin pihasta levinnyt sininen skillojen kaistale kevätnurmikolle.
Ellei ole perustamassa pihaa aivan tyhjästä, kannattaa kuulostella jo olemassa olevaa. Nykyään on vähän liikaa ”kaikki pois ja uutta tilalle” -henkeä. Kunnioita rakennusajan henkeä ja anna kerroksellisuuden näkyä! Orapihlaja-aita on vähän hankala piikkeineen, mutta kun se kerran rintamamiestaloon perinteisesti kuuluu, olemme siihen tyytyneet.
Puutarha ilmentää omaa tyyliä ja persoonaa. On kiinnostava katsoa erilaisia pihoja: on säntillisiä ja viimeisen muodin mukaisia. On boheemeja, villinä rehottavia puutarhoja – ja kaikkea siltä väliltä.
Puutarhanhoidossa voi vapaasti päästää luovuuden valloilleen ja antaa mennä sinne, minne fiilis vie. Omalla kohdallani se on tänä keväänä tuntunut olevan oikeanlaisten ruukkujen ja istutusastioiden löytäminen.
Uudet ja siistit eivät nyt kiinnosta ollenkaan, vaan rouheaa ja elämää nähnyttä sen olla pitää!
Olenkin käyttänyt paljon aikaa koluten kirpputoreja, antiikkiliikkeitä, kierrätysmyymälöitä ja puutarhamyymälöiden poistonurkkauksia. Muun muassa tällaiset löydöt olen tehnyt: pohjasta sopivasti puhkikulunut sinkkisoikko, ruostunut rautapata, vanha vino puulaatikko ja kulahtanut peltinen tuoli.
Rekvisiitta siis on kasassa, nyt vain istutus- ja kylvöpuuhiin! Niittykukkien siemenet on jo hankittuna. Vinkin niittykukista ihan kaupunkipihaankin nappasin puutarhuri Lena Gillbergiltä, joka kertoo sivuilla 4–5 paljon hyödyllistä tietoa kotiviljelijälle ja puutarhanhoitajalle.
Taimia kannattaa vaihdella ja jakaa tuttavien kanssa. Tänä keväänä itseäni ilahduttaa erityisesti tädiltä saatu lipstikka.
Puutarhainnostus kasvaa ja laajenee yhä nuorempiin sukupolviin.
Puutarhaliiton teettämän tutkimuksen mukaan erityisesti 25–34-vuotiaat aikuiset ovat löytäneet mielekästä tekemistä puutarhoista.
Nuoret aikuiset ovat innostuneet erityisesti syötävien kasvien viljelystä, kun taas heitä vanhemmat ikäpolvet arvostavat koristekasveja.
On kaupunkiviljelyä parvekkeilla tai istutuslaatikoita kerrostalojen pihassa. Vaasassakin on neljässä paikassa kaupungin viljelypalstoja, joita saa vuokrata vuodeksi 27,50 euron hintaan.
Suomalaisista vajaa 80 prosenttia harrastaa jossain muodossa puutarhanhoitoa ja heidän määränsä on kasvanut viime vuosina.
Tänä vuonna kiinnostaa erityisesti hyötykasvien viljely ja luonnonmukainen puutarhanhoito.
Kausi on alkanut. Silmäniloa, tuoksuja ja makuja riittää pitkälle syksyyn. Nautitaan!