Pääkirjoitus

Vaasa näyttää esimerkkiä muille

story-image
Kuva: Jarno Pellinen

Vaasaan kokoontui viikko sitten noin 1 000 yrittäjää ja kuntavaikuttajaa yhteiseen seminaariin.

Keskusteluissa pinnalle nousivat yrittäjien tilanne kahden kriisivuoden jälkeen ja yhteistyö kuntien kanssa. Yritykset luovat itse bisneksensä, mutta kunta on alusta yrityksille.

Sen vuoksi on tärkeää, että kunnilla on selkeä käsitys ja tietoa oman alueensa yrittäjistä ja yrittäjillä suorat neuvotteluyhteydet kuntien avainhenkilöihin.

Esimerkiksi Vaasassa tämä toteutuu yrittäjäyhdistyksen ja kaupungin virkamiesten säännöllisissä yhteistapaamisissa. Mustasaari järjestää vastaavanlaisia tapaamisia, ja kunnan tavoite on olla Suomen yrittäjäystävällisin kunta.

Oli hienoa kuulla seminaarissa, että nimenomaan Vaasan seudusta otetaan mallia monessa asiassa tämän hetken elinkeino- ja maailmanpolitiikan tilanteessa, jota kriisit ovat ravistelleet.

Ensin iski koronapandemia, sitten Venäjän hyökkäys Ukrainaan suisti monet yritykset epävarmuuden syövereihin. Nämä kaksi kriisiä koettelevat kuitenkin pääasiassa eri alojen yrityksiä Suomessa.

Koronasulut rokottivat esimerkiksi matkailu- ja ravitsemusalaa, jossa on nyt ankara työvoimapula.

Lomautetut ja irtisanotut tarjoilijat, kokit ja kylmäköt ovat hakeutuneet töihin muille aloille. Nyt kun koronarajoituksista on päästy, mara-alan ammattilaisia ei ole riittävästi kesää ja turistikautta kohti kulkeville yrityksille.

Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Petri Salmisen mukaan yksi lääke eri alojen työvoimapulaan on työvoimaperäinen maahanmuutto.

Siitä Vaasan seudulla on jo vuosien kokemusta, ja Vaasa kuuluukin Suomen kansainvälisimpien kaupunkien joukkoon, kun katsotaan väestökirjoa.

Venäjä on ollut monelle suomalaisyritykselle tärkeä kauppakumppani, mutta nyt kauppaa ei tehdä, koska Venäjä aloitti sodan Ukrainassa.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) totesi seminaarin mediatapaamisessa, että suomalaisten yritysten on nyt etsittävä uusia kauppakumppaneita.

Tässä Vaasa näyttää esimerkkiä muille.

– Vaasan energiateollisuudessa uskalletaan hakea uusia kumppaneita ja uskalletaan menestyä kansainvälisesti. Vaasa on esimerkki siitäkin, miten kansainvälistä kauppaa tekevät suuret yritykset liimaavat mukaansa muita, pienempiä yrityksiä, Skinnari hehkutti vientikaupan menestystä Vaasan seudulla.

Venäjän aloittaman sodan seurauksena Suomi on hakenut puolustusliitto Naton jäsenyyttä samaan aikaan ja yhteistyössä Ruotsin kanssa.

Ministeri Skinnari uskoo, että tämän historiallisen käänteen myötä kaikenlainen yhteistyö Ruotsin ja muunkin Pohjolan kanssa tiivistyy. Tässäkin hän nosti esimerkiksi Vaasan ja erityisesti Vaasa–Uumaja-yhteistyön.

Se näkyy esimerkiksi siinä, että Vaasa ja Uumaja omistavat yhdessä satamayhtiö Kvarken Portsin, ja monenlaista yhteistyötä on tehty ja tehdään myös uuden Aurora Botnia -laivan ympärillä.

Parasta puheissa oli se, että ne eivät olleet vain sanahelinää ja vieraskoreutta. Vaasan seudun esimerkillisyys kansainvälisessä kaupassa ja yhteistyösuhteissa konkretisoituu vaasalaisessa työelämässä ja esimerkiksi satamassa joka päivä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli