Pääkirjoitus

Vaasan käänteet festivaalikaupunkina

story-image
Kuva: Jarno Pellinen
  • Laura Krohn

Välillä jo näytti, että Vaasa on tapahtumien suhteen tuomittu ikuiseen huonoon karmaan. Mutta onnistuihan se, kun vain löytyi kaupunkiin sopiva konsepti ja ajankohta.

Vaasassa järjestettiin Rantarockia Tropiclandian rannassa 1990-luvulta 2000-luvun alkuun. Dancemusiikin tapahtuma veti juhannusjuhlijoita kaukaakin, parhaimpina vuosina arvioiden mukaan 40 000 kävijää.

Sen taru ei loppunut hyvin. Virroilta Vaasaan tapahtuman siirtänyt järjestäjä jätti jälkeensä epäselvyyksiä, rikosilmoituksia ja maksamattomia laskuja.

Seuraavaksi tuli Rockperry, joka järjestettiin keskellä kesää heinäkuussa Vaskiluodossa vanhalla lumenkaatopaikalla. Se rokkasikin mukavasti monta vuotta, mutta joutui sitten vaikeuksiin kiinnitettyään turhan kalliita nimiä. Kilpailu kiristyi festivaalikentällä, ja yleisön mielenkiinto Rockperryä kohtaan hiipui. Rockperry järjestettiin viimeisen kerran vuonna 2010.

Sitten oli joitakin lyhytaikaisia, pienimuotoisia kokeiluja.

Usean hiljaisen vuoden jälkeen uusi avaus oli 2015 Wasa Open Air Kaarlen kentällä. Roxette veti väkeä. Se loi uskoa tapahtumajärjestäjille ja palautti kaupunkilaisten itsetunnon yleisönä.

Wasa Open Air toi myöhemmin kaupunkiin esiintymään myös Manic Street Preachersin ja Pet Shop Boysin. Ne eivät olleet enää yleisömenestyksiä, mutta Pet Shop Boys, jota itse olin katsomassa, oli muuten huikea elämys. Oli hämmästyttävää, että kotikulmilla nähtiin tuollainen maailmanluokan artisti ja show.

Koronapandemia möyhensi pakkaa entisestään. Villa Sandvikenin puistossa ehdittiin järjestää kolmesti Festivillaa, jota pidettiin oikein mukavana tapahtumana. Sen yhteyteen tuli Rockperry Reload. Vuoden 2020 suunnitelmat vaikuttivat kiinnostavilta, mutta sitten Suomi meni kiinni. Nämä tapahtumat eivät ole palanneet.

Vuodesta 2016 järjestetty Vaasa Festival on selviytynyt alalla voittajana ja tehnyt oikeita siirtoja. Aluksi se oli Elisa Stadionilla, kunnes vuonna 2018 siirryttiin Sisäsatamaan. Se sinetöi loistavan tulevaisuuden.

Kävijöiltä satelee kehuja. Vaasa Festivalilla on monipuolinen kattaus esiintyjiä, upea alue ja oikea ajankohta. Odotukset torstaina alkavaa festivaalia kohtaan ovat kovat.

Vaasalainen tapahtumayleisö ei halua rypeä mudassa, vaan nauttia hyvistä palveluista kauniissa rantamaisemassa. Sisäsatama onkin Suomen kauneimpia festivaalialueita.

Vaasa Festivalin takana oleva Nordic Live Productions on viime vuosina kasvanut rajusti ja sillä on nyt monia tapahtumia ympäri Suomen. Mutta pysyyhän organisaatio varmasti mukana kovassa vauhdissa?

Vaasa ei ehkä ole helpoimpia paikkoja järjestää festivaali, mutta kyllä ihmiset lähtevät liikkeelle, kun on tarjolla tasokas tapahtuma ja kaksikieliselle seudulle sopiva ohjelmisto.

Vaasa Festivalin asiakaskunta on ikähaitariltaan laaja, mutta myös puhtaasti nuorille suunnattuja tapahtumia on noussut. Tänä kesänä nuorempaa väkeä tanssittivat sekä Summer Night että Bigday Summer Festival, ja molemmat vaikuttivat onnistuneen.

Pitää muistaa myös, että täällä on soinut jo 40 kesänä kamarimusiikkifestivaali Korsholman musiikkijuhlat. Se ei tavoittele kymmeniä tuhansia kävijöitä, mutta hurmaa häkellyttävän korkealaatuisilla ja hienosti suunniteluilla konserteillaan. Myös tapahtuman järjestelyt ovat joka vuosi napakymppi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka