Pääkirjoitus

Vapaan median merkitys on tärkeä

story-image
Kuva: Jarno Pellinen
  • Anne Laurila

Tällä viikolla vietetään koulujen, oppilaitosten ja uutismedian yhteistä Uutisten viikkoa.

Viikon aikana katse kääntyy suomalaiseen uutisten välitykseen, uutisaiheisiin ja kansalaisten kiinnostukseen uutisia kohtaan.

Medialiiton tekemästä mielipidetutkimuksesta käy ilmi, että suomalaisista 93 prosenttia pitää vapaan median merkitystä demokratialle tärkeänä.

94 prosenttia pitää tärkeänä, että Suomessa säilyy vahva ja monipuolinen, suomalaisia sisältöjä tuottava mediatarjonta.

Lähes kaikki suomalaiset ymmärtävät siis vapaan median merkityksen yhteiskunnassa.

Sen, että kukaan ei ylhäältä sanele, mistä lehdet saavat kirjoittaa, ja sen, että yhteiskuntaan pitää mahtua moniäänistä keskustelua, ei vain ”yhtä oikeaa totuutta”.

Tämä onkin äärettömän tärkeää.

Vastaajista 92 prosenttia pitää vapaan median tuottamaa, luotettavaa tietoa tärkeänä suomalaisten henkiselle huoltovarmuudelle poikkeusoloissa ja kriisitilanteissa.

Yhtä suuri osuus katsoo lukutaidon kannalta tärkeäksi, että Suomessa julkaistaan lapsille ja nuorille suunnattua mediaa.

Ireoresearch Oy:n toteuttamaan kyselytutkimukseen vastasi 1 000 suomalaista joulukuussa 2022.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uutismedian liitto puolestaan tutki joulukuussa, miten 13–18-vuotiaat nuoret käyttävät uutisia ja millaisena he kokevat mediasisältöjen luotettavuuden. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.

Tutkimuksen mukaan nuorten kiinnostus isoihin uutisaiheisiin, kuten koronaan, ilmastonmuutokseen ja ympäristön tilaan liittyviin uutisiin, on vähentynyt aiemmasta.

Nyt kiinnostavat nuorten omaan elämään liittyvät aiheet, kuten terveys ja mielenterveys, hyvinvointi ja ihmissuhteet ja kiusaamiseen liittyvät aiheet.

Näinhän se on vanhemmillakin. Nuorena, kun eläkevuosiin oli aikaa, eivät eläkeuutiset kiinnostaneet minua pätkääkään. Nyt, yli viisikymppisenä, uutiset raskausajasta ja synnytyspelosta tulee selattua nopeasti ohi.

Sellaiset asiat kiinnostavat, jotka liippaavat omaa elämäntilannetta.

Sotaan ja kriiseihin liittyvät uutiset aiheuttavat ahdistusta ja pelkoa noin kolmannekselle nuorista. Monet ovat alkaneet vältellä sotaan, kriiseihin ja muihin negatiivisiin asioihin liittyviä uutisia. Näin on varmasti vanhemmissakin ikäluokissa.

Toisaalta valtaosa nuorista, 72 prosenttia, luottaa suomalaisten uutismedioiden toimittamiin uutisiin sodasta ja kriiseistä. He arvostavat sitä, että vaikeistakin asioista uutisoidaan suoraan.

Nuorista 39 prosenttia seuraa uutisia päivittäin, pojat aktiivisemmin kuin tytöt.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Oman paikkakunnan media on tärkeä ikkuna maailmaan.

Vaasa-lehti on paikallinen media. Kerromme kiinnostavista henkilöistä, tapahtumista ja asioista täkäläisestä näkökulmasta.

Pyrimme tarttumaan aiheisiin, jotka ovat kiinnostavia Vaasan seudun ihmisille, vaikkei niillä suurta maakunnallista tai valtakunnallista uutisarvoa olisikaan.

Viime elokuussa teettämämme lukijatutkimuksen mukaan paikallisuus on juuri sitä, mitä lukijat Vaasa-lehdeltä haluavatkin.

Lukijoita kiinnostavat, mitä Vaasassa ja lähiympäristössä tapahtuu, miten kaupunkikuva muuttuu, unohtamatta paikallishistoriaa ja kiinnostavia ihmisiä. Tähän toiveeseen pyrimme vastaamaan parhaamme mukaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka