Pääkirjoitus

Vappuajoja ja sananvapautta

story-image
Kuva: Jarno Pellinen
  • Anne Laurila

Vaasan suurimpiin, vuotuisiin tapahtumiin kuuluu Vaasan veteraaniautoseuran museo- ja harrasteautojen vappuajot.

Sain todistaa sen suosiota vapunpäivänä puoliltapäivin aitiopaikalta, kun minut oli kutsuttu yli 500 auton kulkueen kärkeen, tulipunaisen Jaguarin kyytiin.

Edellämme ajoi vain letkaa johtanut poliisimoottoripyörä ja Vaasan palokunnan pruutta-auto 1930-luvulta.

Tuhansia ihmisiä oli kerääntynyt katsomaan ja valokuvaamaan värikästä autojen paraatia katujen varsille, varsinkin keskustaan, mutta myös Hietalahteen, Klemettilään, Huutoniemelle ja Vanhaan Vaasaan.

Lisää silmänruokaa tarjosivat iltapäivällä Sunrise Cruisersin jenkkiautot ja Waasa MC:n moottoripyörät, jotka myös ajoivat omat vappuletkansa läpi Vaasan. Valitettavasti tieto moottoripyörien varmistetusta aikataulusta ei tullut ajoissa toimitukseemme, joten lehteen ja verkkosivulle jäi väärä tieto ajankohdasta.

On aivan mahtavaa, että Vaasassa on tällainen vappuajojen perinne ja ilmaisia, koko perheelle tarkoitettuja ohjelmanumeroita!

Kiitos kuuluu alan harrastajille, jotka tekevät paljon työtä vappuajojen järjestämiseksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tänään keskiviikkona 3.5. vietetään lehdistön- ja sananvapauden päivää. Teemapäivän juuret ulottuvat yli 30 vuoden taakse. Namibiassa hyväksyttiin 3.5.1991 Windhoekin julistus, joka puolusti itsenäistä ja moniarvoista lehdistöä.

Kaksi vuotta myöhemmin YK:n yleiskokous julisti toukokuun 3. päivän lehdistönvapauden teemapäiväksi.

Sananvapaus on yksi demokratian kulmakivistä ja olennainen osa vapaan yhteiskunnan toimintaa.

Sananvapaus tarkoittaa oikeutta ilmaista mielipiteitä, vaihtaa ajatuksia ja ilmaista itseään ilman pelkoa tai syrjintää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vapauden mukana tulee myös vastuu.

Sananvapauden nimissä ei voi päästää suustaan tai kynästään mitä tahansa, kuten herjata, lietsoa vihaa tai muutoin loukata kanssaihmisiä.

Sananvapauteen liittyy myös todenmukaisuus, kerrotun asian paikkansapitävyys.

Me Suomessa olemme onnellisessa asemassa, sillä meillä poliitikot, päättäjät ja vallanpitäjät ymmärtävät lehdistön- ja sananvapauden merkityksen.

Ei tarvitse kuin katsoa itäiseen naapurimaahan. Siellä presidentti päästelee suustaan, mitä sattuu ja hiljentää ne, jotka hänen sanomisiaan kyseenalaistavat.

Venäjällä monet vallanpitäjiä ja hallintoa arvostelleet journalistit on pidätetty ja vangittu, toiset ovat paenneet maasta ja mediaa on lakkautettu.

Kansalaisia on siis estetty saamasta totuudenmukaista tietoa monistakin asioista, päällimmäisenä Ukrainan sodasta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Venäjä ei suinkaan ole maailman ainoa maa, jossa journalismi ja toimittajat ovat ahtaalla.

Iranissa on parhaillaan 18 journalistia vankilassa, koska he raportoivat naisten oikeuksia ajavista mielenosoituksista, jotka ovat jatkuneet viime syyskuusta saakka.

Vietnamissa on parhaillaan pidätettynä eräs bloggaaja, jolla on kanavillaan yli 100 000 seuraajaa, koska hän oli esittänyt kriittisiä huomioita Vietnamin hallituksesta ja kommunistipuolueen johtajista ja puolustanut toista pidätettyä bloggaajaa.

Esimerkit voivat tuntua kaukaisilta, mutta historia on osoittanut, että rauhallinen demokratia voidaan nopeastikin syöstä sekasortoon. Silloin asiat kääntyvät päälaelleen ja fiksuina ja järkevinä pidetyt ihmiset ovatkin susia lammasten vaatteissa.

Siksi on syytä arvostaa ja vaalia lehdistön- ja sananvapautta, Suomen yhteiskuntarauhaa ja toimivaa demokratiaa niin ylätasolla kuin ruohonjuuritasollakin, esimerkiksi paikallisessa kaupunkilehdessä.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka