Näin haet sinulle sopivaa lainaa

 

Perinteisten pankkien lisäksi markkinoilla on useita muita lainantarjoajia. Rahoitusalan sopimusehdoista ja tarjonnan laajuudesta johtuen valinnan tekeminen voi olla hankalaa. Huomioimalla muutaman tärkeän seikan, voit kuitenkin löytää juuri sinulle sopivan vakuudettoman lainan.


 

 Suomen lainamarkkinoilla on tarjolla pienlainoja, joustoluottoja, luottokortteja ja lainoja, joita kaikkia koskee hieman eri lainsäädäntö ja kilpailutilanne. Tämän vuoksi monen kuluttajan on vaikea tunnistaa, minkälainen laina sopii mihinkin tilanteeseen.

Perinteiset pankkilainat yleisesti ottaen tarjoavat lainaa parhaaseen hintaan jos henkilö on ollut pitkään pankin asiakas, kykenee tarjoamaan takauksen lainalleen ja eikä rahalla ei ole akuuttia kiirettä.

Kova kilpailu luotonmyöntäjien parissa ja uusi lainsäädäntö on tehnyt lainan ottamisesta turvallisempaa kuluttajalle, mutta tarjoajien määrä luo myös omia ongelmia. Usean yrityksen ja lainaehtojen joukosta on vaikea tunnistaa, mitkä ovat lainojen ja luottojen oikeat kulut. Lainavertailupalvelu Matchbanker.fi helpottaa parhaan lainan löytämistä kilpailuttamalla eri lainantarjoajat ilmaiseksi.

Mitä lainaa hakiessa kannattaa pitää mielessä?

Lainoja voidaan ajatella työkaluina, jotka sopivat kaikki tiettyyn tehtäviin, jonka takia kannattaakin tiedostaa kaikki markkinoilla olevat vaihtoehdot.

Tärkeimmät lainat ja luotot jotka markkinoilla kannattaa tuntea ovat:

1. Perinteinen pankkilaina. Pankit lainaavat rahaa aivan kuten ennenkin, mutta pankkilainan saamiseksi kuluttajan täytyy usein olla pankin asiakas, tarjota takuita ja hakea lainaa ennakkoon. Pankit arvioivat lainanottajan maksukyvykkyyden tarkkaan jolloin takaisinmaksu vaikeuksia ei yleensä pääse syntymään. Pankkilainojen etuna ovat niiden alhaiset korot ja suuret summat, ja huonona puolena niiden hitaus ja vaikea saatavuus.

2. Luottokortit. Luottokortteja myöntävät niin pankit kuin yrityksetkin. Luottokorttien sopimusehdot vaihtelevat siksi paljon. Esimerkiksi luottorajat vaihtelevat hyvin paljon. Uusien asiakkaiden luottoraja on yleensä alhainen eikä välttämättä riitä isoihin ostoksiin. Luottokortin etuna on kuitenkin käytön vaivattomuus ja joustavuus.

3. Pienlainat. Alle 2000 euron pienlainoja koskeva uusi laki astui voimaan vuonna 2014 ja se suitsi korkoja raskaalla kädellä. Nykyään alle 2000 euron pienlainoja myöntää moni yritys, niitä saa kohtuullisella korolla, ilman takuita ja ne saapuvat tilille nopeasti. Pienlainojen riski syntyy jos niiden maksun kanssa on ongelmia, tällöin niiden lisäkustannukset saattavat tehdä lainasta hyvin kalliin. Matchbanker kilpailuttaa pienlainan tarjoajia ilmaiseksi ja tämän takia hyvän ja halvan lainan tarjoajan löytäminen on helppoa vaikka yrityksiä markkinoilla onkin monia.

4. Joustoluotot. Joustoluottoja myönnetään nykyään jopa kymmenien tuhansien eurojen luokassa. Joustoluotot toimivat hyvin samalla tavoin kuin luottokortit. Joustoluottoa haetaan tiettyyn nostokattoon saakka jonka rajoissa luottoa voi nostaa nopeasti omalle tililleen. Joustoluottojen hinnat kuitenkin vaihtelevat huomattavasti riippuen niiden summasta ja takaisinmaksuajasta.

Millaisia vaatimuksia nuorelle lainanottajalle on?

Periaatteessa lainan ehdot ovat nuorelle aivan samat kuin muillekin lainanhakijoille. Pääasia on, että lainantarjoaja myöntää lainaa juuri 18 ja 19 vuotiaille, eikä siis vaadi esimerkiksi 20 vuoden ikää. Lainanhakijan maksutietojen tulee olla kunnossa, kuten yleensäkin lainaa haettaessa. Hakijalla ei siis saa olla maksuhäiriömerkintää, sillä tämä käytännössä estää vakuudettoman lainan saannin.

Muista lainojen kilpailutus

Pienlainoja ja joustoluottoja myönnetään nykyään helposti ja nopeasti. Lainan saamiseen tarvitaan vain:

- Henkilötiedot kuten sosiaaliturvatunnus henkilöllisyyden ja iän varmistamiseksi.

- Henkilötietoja vastaava pankkitili jolle laina tai luotto voidaan siirtää.

- Tämän jälkeen lainantarjoajat yleensä ilmoittavat lainapäätöksen minuuteissa ja rahat saa nopeasti tilille jos laina on myönnetty.

- Jotkin lainantarjoajat vaativat tulotodistusta kuten palkkakuittia todistukseksi hakijan takaisinmaksu kyvykkyydestä.

Lainoja ottaessa kannattaa lainan takaisinmaksu suunnitella erityisellä huolella, sillä jos takaisinmaksu jostain syystä viivästyy, voivat lainakulut kasvaa huomattavasti.

Olipa haussa pieni tai suuri laina kannattaa lainantarjoajat aina kilpailuttaa, sillä lainojen kokonaiskuluissa on suuriakin eroja. Matchbankerin ilmainen lainavertailupalvelu kilpailuttaa kymmeniä lainantarjoajia ja näin parhaan lainan löytäminen lainantarjoajien viidakosta helpottuu huomattavasti.