Uutiset

160-vuotias Levónin palatsi Rantakadulla remontoitiin käsityönä

Arvotalo Rantakatu 2:ssa oli alun perin tehtailija A.A. Levónin perheen kotitalo, sitten höyrymyllyn tehtaan konttori. Nykyään talon vuokralaisena on Åbo Akademi. Kuvat: Anne Laurila
  • Vaasa

VAASA

Punatiilinen palatsi on ulkopuolelta kompaktin näköinen, mutta sisältä tilava.

Jo ulko-ovi herättää ihastusta yksityiskohtaisilla koristeillaan, mutta varsinkin sisätilat ovat henkeäsalpaavan kauniita.

Levónin talo Rantakatu 2:ssa on yksinkertaisesti Vaasan kauneimpia. 160-vuotias talo on myös nykyisen Vaasan vanhimpia rakennuksia.

Tänä vuonna saatiin valmiiksi hienon arvotalon mittava peruskorjaus, joka maksoi lähes kaksi miljoonaa euroa.

Suuri osa remontista tehtiin käsityönä entisöivällä otteella.

Kiinteistöpäällikkö Toni Erholtz kertoo, että Levónin talon ulko-oven edessä seisoo silloin tällöin ihmisiä, jotka tuijottavat oven koristeita intensiivisesti. Koristeista löytyy eläinhahmoja.

Alkuperäiset eristeet

Levónin talon omistaa ruotsalainen kiinteistösijoitusyhtiö Hemsö, joka ostaa talon isännöinnin Colliers Finlandilta. Åbo Akademi on talossa vuokralaisena.

Rakennusta ryhdyttiin tutkimaan, koska kolmannessa kerroksessa oli sisäilmaongelmia.

– Rakennusterveysasiantuntija Niklas Mehtonen Investigolta totesi, että ongelma oli peräisin alkuperäisistä rakenteista. Talossa oli yhä eristeitä, jotka olivat olkea ja sahanpurunsekaista savimassaa. Lisäksi lattiapalkit eli kantavat rakenteet olivat lahonneet seinien viereltä, kuvailee Colliersin kiinteistöpäällikkö Toni Erholtz.

Hän toimi remontissa projektipäällikkönä.

– Peruskorjauksessa talon kantavat rakenteet uusittiin täysin. Sisätilat olivat aivan auki kellarista kolmanteen kerrokseen. Jouduimme purkamaan kaikki lattiat.

Kun uudet, kantavat palkit oli asennettu, lattiat rakennettiin uudestaan.

Eteistä hallitsee komea tammiportaikko.

Useita maalikerroksia

Peruskorjauksessa ei tarvinnut uusia salaojia, mutta muuten talotekniikka uusittiin. Vesikatto osin uusittiin, osin maalattiin.

Sisältä käytiin läpi lattioiden lisäksi seinät, katot ja ovet.

– Huoneisiin haettiin alkuperäisiä, 1860-luvun värisävyjä, Erholtz sanoo.

Niitä löydettiin seinistä useiden maalikerrosten alta. Remontissa jätettiin näkyviin joitakin väriruutuja, joista näkee, minkä värisiä huoneet ovat välillä olleet.

Talon seinässä olevasta väriruudusta näkyy, minkä väriseksi aulaa on milloinkin maalattu. Nyt aulan seinät ovat lähellä alkuperäistä kermansävyä.

Talo on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia. Rakennuksessa on esimerkiksi useita ruokakomeron kokoisia kassakaappeja eri kerroksissa.

Upeat katot

Koko talon upeimmat huoneet ovat toisessa kerroksessa, jonne johtaa jylhä tammiportaikko.

Rantakadun puoleisissa huoneissa oli alun perin herrasväen makuuhuone, kabinetti, salonki ja kahdeksankulmainen sikarihuone.

Levónin talon suurin huone, salonki Rantakadun puolella on nykyisin kokoushuoneena. Tässä huoneessa seiniä ei nyt maalattu, mutta katto ja lattia ovat aivan uusia. Erikoismaalari Hanna Torvinen teki kattomaalaukset vanhojen mallien mukaan.

Kaikissa näissä huoneissa on suurenmoiset kattomaalaukset, jokaisessa erilainen.

Ei uskoisi, että ne ovat aivan uusia.

– Meillä oli kaksi konservaattoria, Liisukka Oksa ja Anni Lehtimäki, jotka dokumentoivat vanhat katto- ja seinämaalaukset. Sitten välikatot purettiin, jotta saatiin vaihdettua kantavat lattiapalkit uusiin. Sen jälkeen katot ja lattiat rakennettiin uudelleen, ja erikoismaalari Hanna Torvinen maalasi käsityönä uudet katto- ja seinämaalaukset dokumenttien pohjalta, Erholtz kuvailee.

Yksityiskohta aivan uudesta, mutta vanhan mallin mukaan tehdystä kattomaalauksesta.

Toisen kerroksen pihanpuoleisessa huoneessa, jonka Erholtz arvelee olleen tehtaan palkkakonttorin, on kaunis kasettikatto.

Sekin on tehty täsmälleen vanhan, puretun katon mallin mukaan. Puinen, kerroksellinen katto on ootrattu. Jotta ootrausliemeen saatiin oikea värisävy, siihen laitettiin olutta.

Remontin ansiosta 160-vuotias talo kestää käyttöä toivottavasti vielä toiset 160 vuotta.

Toisen kerroksen tornihuoneessa, niin sanotussa sikarihuoneessa, on upeasti koristellut ikkunapuitteet, kauniit seinäpilarit ja niiden koristeelliset jatkeet katossa. Nämä ovat alkuperäisiä, 1860-luvulta. Kattomaalaukset ovat uudet, tehty vanhojen, dokumentoitujen pohjalta.

Fakta: Levónin talo

* August Alexander Levón alkoi rakentaa Vaasan palon jälkeen höyrymyllyä uuteen Vaasaan, Rantakatu 1:n tontille.

* Sitä ennen hän rakennutti kuitenkin höyrymyllyn tontin viereen kodin perheelleen Rantakatu 2:een.

* Kaupunginarkkitehti C.A. Setterberg suunnitteli tehtailija Levónin talon, joka valmistui v. 1861. Talo edustaa uusgotiikkaa.

* Punatiilinen palatsi muutettiin höyrymyllyn tehtaan konttoriksi v. 1935.

* 2000-luvulla talossa on ollut Åbo Akademin hallintotiloja. Talon omistaa vuodesta 2016 lähtien ruotsalainen kiinteistösijoitusyhtiö Hemsö.

* Talon peruskorjaus alkoi marraskuussa 2019 ja valmistui tammikuussa 2021.

* Peruskorjauksen arkkitehtisuunnittelun teki Gunilla Lång-Kivilinna. Pääurakoitsija oli Drytec Oy.

* Vaasan puu- ja venetyö maalasi seinät, ovet ja jalkalistat.

* Konservaattorit Liisukka Oksa ja Anni Lehtimäki dokumentoivat vanhat katto- ja seinämaalaukset.

* Erikoismaalari Hanna Torvinen Kauhajoelta maalasi käsityönä uudet katto- ja seinämaalaukset dokumenttien pohjalta.

* Peruskorjaus maksoi vajaat 2 miljoonaa euroa.

Anne Laurila

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka