Uutiset

Vaalivirkailijat tekevät töitä kellon ympäri – Aluevaalien äänestyspäivä on sunnuntaina

Seppo J. Kauppinen kehuu, että laihialaiset ovat valveutuneita ja fiksuja äänestäjiä.
Seppo J. Kauppinen kehuu, että laihialaiset ovat valveutuneita ja fiksuja äänestäjiä.
Kuva: Anne Laurila
  • Anne Laurila

Aluevaalien varsinainen äänestyspäivä on tulevana sunnuntaina, 23. tammikuuta.

Silloin jokainen saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on kerrottu kotiin tulleessa, äänioikeudesta kertovassa kirjeessä.

Laihialla on neljä äänestyspaikkaa, Kylänpään, Perälän ja Kirkonkylän koulut sekä Laihian nuorisoseurantalo.

Seppo J. Kauppinen on Kirkonkylän vaalilautakunnan puheenjohtaja, jolla on 55 vuoden kokemus vaalilautakunnista, ensin Vaasasta ja 10 viime vuoden ajalta Laihialta.

Hän tuntee äänestyspäivän protokollan prikulleen.

–  Äänestyspäivä on tietysti jännittävä, mutta vaalitoimitsijoille se on todella pitkä työpäivä, jopa 14-15 tuntia, Kauppinen tiivistää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puheenjohtaja tuo kahvin

Vaalilautakunnan puheenjohtajan työ alkaa jo lauantaina.

–  Silloin haetaan kunnantalolta äänestyslipukkeet ja kirjekuoret, vaaliluettelot ja muut tarvittavat paperit. Kunnalta toimitetaan esimerkiksi äänestyskopit ja uurnat vaalihuoneistoihin, Kauppinen kuvailee.

Vaalilautakunnan jäsenet tulevat sunnuntaina töihin kello 8, kun vaalihuoneistot avataan kello 9.

– Ensin pitää laittaa paikat kuntoon, pöydät, kopit ja muut.

Koska vaalivirkailijoiden on oltava vaalihuoneistossa koko päivän, heille täytyy järjestää ruokailumahdollisuus. Virkailijat syövät omia eväitään.

– Kunnalta saadaan lainaksi mikroaaltouuni ja kahvinkeitin, mutta kunta on niin nuuka, että muuta värkkiä ei tarjota. Otan kotoa mukaan kahvipaketin ja vedenkeittimen teenjuojille.

Äänestäjiä tulee usein tasaisena virtana, mutta välillä on hiljaisia hetkiä, jolloin ei ole yhtään äänestäjää.

– Siinä käy toimitsijoiden aika pitkäksi. Eniten työtä päivän aikana teettää se, kun ihmiset tulevat äänestämään väärään vaalihuoneistoon. Usein he ovat uusia asukkaita kunnassa, eivätkä ole lukeneet sitä kotiin lähetettyä kirjettä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tuplamiehitys paikalla

Aluevaaleissa ulkoäänestys on mahdollinen karanteenissa oleville. Sen vuoksi Kauppinen on kutsunut töihin vaalilautakunnan varsinaisten jäsenten lisäksi myös varajäsenet.

– Meillä on tuplamiehitys verrattuna niihin vaaleihin, kun ei ole ollut ulkoäänestystä. Viime kesän kuntavaaleissa Laihialla äänesti yksi ihminen ulkona. Se mahdollisuus oli kumminkin joka vaalihuoneistossa.

Laihialla noudatetaan tarkasti oikeusministeriöstä tulleita ohjeita ulkona äänestämisessä.

– Karanteenissa olevahan ei saa poistua ulos. Jos hän tulee äänestämään, hänellä täytyy olla lääkärintodistus, että hän saa tulla äänestämään, Kauppinen sanoo.

Joka vaalihuoneistossa on ulko-ovessa, ikkunassa tai seinässä ilmoitettu puhelinnumero, johon ulkona äänestävän on soitettava ja ilmoitettava saapumisestaan.

Sen jälkeen vaalihuoneistosta tulee 3 vaalivirkailijaa ja yksi avustaja ulos, ja alkaa erikoinen koreografia.

– Siinä on pöydällä kannellinen laatikko ikään kuin viestikapulana. Äänestäjä laittaa laatikkoon henkilöllisyystodistuksensa, vaikka ajokortin, ja peräytyy pari metriä. Vaalivirkailijat lähestyvät pöytää, tarkistavat henkilöllisyyden ja laittavat laatikkoon äänestyslipun ja kuoren. Sitten he perääntyvät ja äänestäjä lähestyy pöytää ja äänestää ja taas perääntyy, ja niin edelleen, kuvailee Laihian keskusvaalilautakunnan sihteeri Sinikka Alamylläri äänestämisen kuvioita.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Fiksuja äänestäjiä

Kun vaalihuoneistot sulkeutuvat sunnuntaina kello 20, alkaa vaalivirkailijoiden työpäivän kiihkein vaihe, ääntenlaskenta.

– Se on tarkkaa puuhaa. Kerran takuttiin melkein puolilleöin, kun äänien määrä ei millään täsmännyt äänestämässä käyneiden määrän kanssa. Siinä etsittiin virhettä ja laskettiin uudelleen, kunnes se selvisi, Kauppinen muistelee.

Kun äänet on laskettu ja ilmoitettu vaalilautakunnista keskusvaalilautakuntaan, vaalivirkailijoiden on vielä siistittävä paikat ja laitettava poisraivaamansa tavarat paikoilleen.

– Kotiin päästään siinä kymmenen tienoissa.

Kauppinen kiittelee, että laihialaiset ovat yleensä fiksuja äänestäjiä. Vaalihuoneistossa ei häiriköidä, vaan käyttäydytään hyvin. Eikä äänestyslippuunkaan piirrellä Aku Ankan kuvia.

– Viime kesän kuntavaaleissa oli yksi hylätty ääni meidän vaalilautakunnassamme.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka