Uutiset

Aikido, escrima ja judo tutuiksi kurssien kautta – Vaasalainen seura Budokan tarjoaa kamppailulajeja aloittelijoille ja konkareille

Harrastajia ja edessä seuran puheenjohtaja ja valmentajanakin toimiva Juha Laine.
Harrastajia ja edessä seuran puheenjohtaja ja valmentajanakin toimiva Juha Laine.
Kuva: Matias Purtanen
  • Markus Leskinen

Budokan ry on vaasalainen kamppailuseura, jonka alajaostoina toimii kolme eri lajia: aikido, escrima ja judo. Aikido on japanilainen itsepuolustuslaji, escrima on filippiiniläinen taistelutaitolaji ja judo on japanilainen kamppailulaji.

Seuralla on monipuolista toimintaa sekä aloittelijoille että enemmän lajia harrastaneille. Matias Purtanen on yksi seuran aktiivinen toimija ja valmentaja, ja hän suosittelee judoa kaikenikäisille.

Aikuisharrastajia otetaan lennosta seuraan mukaan ympäri vuoden. Nuoret ja lapset pääsevät parhaiten toimintaan aloittamalla syksyisin peruskurssin. Seura harjoittelee Teeriniemen väestönsuojassa.

– Tällä hetkellä meillä on peruskurssi 8 – 15-vuotiaille sekä ns. ”jatkoryhmä” tätä vanhemmille sekä eri värisille vöille. Aikaisemmin seurassamme on ollut myös perhejudo 3–8 -vuotiaille lapsille ja heidän huoltajilleen, mutta nyt ryhmä on tauolla ohjaajan puutteen vuoksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seibukan Shai -kisoissa Sulo Huhtanen, Kaapo Säntti ja Leon Marttala.
Kuva: Sofia Huhtanen

Verkkareilla alkuun

Aloittava harrastaja tarvitsee itselleen judopuvun (judogi) ja sandaalit. Ennen harjoittelua ja matolle menoa pestään jalat, joten kuivaamiseen tarvitaan pyyhe mukaan.

– Judopuvun voi tilata itse netistä tai ostaa seuralta, koska seuralla on varastossa erikokoisia judopukuja myytävänä harrastajille. Ensimmäisiin harjoituksiin riittää, kun päällä on kevyet urheiluvaatteet, esimerkiksi t-paita ja verkkarit, Purtanen valottaa.

Kilpailutasolla judossa vaaditaan hyvää kestävyyskuntoa, liikkuvuutta, lihaskoordinaatiota ja lihasvoimaa. Turvallista heittoharjoittelua varten täytyy osata oikeaoppinen kaatuminen eli ukemi.

– Judotekniikan, esimerkiksi jonkin heiton, hallitsemiseen vaaditaan satoja tai jopa tuhansia toistoja oikealla tekniikalla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Innokkaita seuran kisailijoita Seibukan Shiai -kisoissa, vasemmalta oikealle Leo Linden, Ella Kangasmäki ja Yevhen Lytvyn.
Kuva: Matias Purtanen

Kisamenestystä seuralle

Purtanen on valmentanut judon jatkoryhmää noin kaksi vuotta. Valmentamisessa innostaa, kun saa jakaa omia taitoja uusille harrastajille sekä nähdä valmennettavien oppimisen ja oivaltamisen ilon.

Marraskuun lopussa pidetyissä Seibukan Shiai -judokilpailuissa Kurikassa Budokan ry sai ennätyksellisen määrän mitaleja ja otteluvoittoja pitkästä aikaa.

– Meillä oli hyvä porukka kisoissa ja kaikki olivat innokkaalla asenteella liikkeellä. Iso osa kilpailijoistamme oli kilpailuissa ensimmäistä kertaa. Tekniikat oli opittu hyvin ja toki mukana oli myös hyvää tuuria!

Yksi hyvin pärjänneistä on ukrainalainen Yevhen Lytvyn, joka on harrastanut 8 – 9 vuotta judoa. Yevhenin tavoitteet ovat korkealla.

– Judossa on parasta, kun kehittyy. Haluan tähdätä kansainvälisiin kisoihin.

Puurtanen korostaa kuitenkin, että kilpailuihin ei tarvitse lähteä, jos se ei houkuttele.

– Seurassamme judoa voi harrastaa omaan tahtiin ja oman kunnon sekä jaksamisen mukaan. Tärkeintä on, että kukin saa kehittyä judossa omaa vauhtia, Purtanen kannustaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kamppailulajit valmentajien kertomana

Judo, Matias Purtanen:

  • Judo on jujutsusta kehittynyt, japanilainen kamppailu-urheilulaji. Judosta on poistettu ne tekniikat, joissa on merkittävä loukkaantumisriski, esimerkiksi potkut.

  • Judoa harrastetaan japanilaisella matolla, tatamilla, judopuvut (judogi) päällä. Pääperiaate on vastustajan voiman käyttäminen hyödyksi heittotekniikoissa.

Aikido, Tommi Tuomala:

  • Aikido on syntynyt Japanissa 1900-luvun aikana vanhojen samuraiden taistelutaitojen (jujutsu, kenjutsu) pohjalta. Aikidossa korostetaan väkivallattomuutta, lajissa ei kilpailla.

  • Sopii hyvin monenlaisille ja monen ikäisille harjoittelijoille. Liikkeet ovat usein pyöreitä ja spiraalimaisia ja tekniikat pyritään suorittamaan hyökkääjää vahingoittamatta.

Escrima, Hannu Maunula:

  • Escrimassa harjoitellaan puolustautumista lyömä- ja teräasetta vastaan sekä toimimaan aseettomana. Harjoittelu aloitetaan 65–70 cm pituisella rottinkikepillä.

  • Taustalla oleva filosofia perustuu selviytymiseen aggressiivisesta oikeudettomasta hyökkäyksestä. Escrimaa opetetaan ulkomailla armeijoiden erikoisjoukoissa ja poliisivoimissa. Sotaisesta taustaan huolimatta harjoittelu on turvallista.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka