Uutiset

Alteams kasvaa miljoonilla – Yritys siirsi pääkonttorin Laihialle ja palkkasi lisää työntekijöitä

Alteams uskalsi tehdä viime vuosikymmenen lopussa oikean investoinnin oikeaan aikaan, tehtaanjohtaja Tony Panttila kertoo.
Alteams uskalsi tehdä viime vuosikymmenen lopussa oikean investoinnin oikeaan aikaan, tehtaanjohtaja Tony Panttila kertoo.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Virpi Niemistö

Runsaan puolen miljoonan euron koneistuskeskus kiiltelee uutuuttaan laihialaisen konepajayrityksen Alteamsin tuotantotiloissa.

Kohta käyttövalmis laite on ensimmäinen alumiinivaluosia valmistavan Alteamsin isoista investoinneista, joita se aikoo tehdä yhteensä noin kolmella miljoonalla eurolla seuraavan kahden vuoden aikana.

Investoinneilla haetaan yksiselitteisesti kasvua, jolla pystytään vastamaan lisääntyvään kysyntään.

– Tavoitteena on, että 20 miljoonan liikevaihto menee Laihialla rikki parin vuoden kuluttua, Alteams Groupin toimitusjohtaja Asko Nevala sanoo.

– Liikenteen ja koneiden, etenkin hyötyajoneuvojen, voimakas sähköistyminen, energian säästö ja tarve hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, Nevala luettelee syitä alumiinivalukotelojen yhä kasvavaan tarpeeseen maailmalla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Toimitusjohtaja Asko Nevala on elänyt Alteams Groupissa niin nykyisiä hyviä kuin myös viime vuosikymmenen huonoja aikoja.
Kuva: Jarno Pellinen

Ei kaikkien seksikkäin paikka

Alteams tarvitsee myös lisää työntekijöitä. Yritys työllistää Laihialla nyt noin 100 henkilöä, joista suurin osa on tehtaan tuotannossa.

Myös osa Alteams Groupin toimihenkilöistä on siirtynyt Laihialle, kun Groupin pääkonttori muutti Jyväskylästä Pohjanmaalle juuri koronan alla.

– Olemme palkanneet viime vuosina lisää niin valureita, koneistajia kuin jälkikäsittelijöitä. Kymmenkunta uutta työntekijää palkattaisiin taas heti, jos sopivia hakijoita olisi. Kesätyöntekijöitä on tulossa nyt lomakaudeksi, tehtaanjohtaja Tony Panttila sanoo.

Tarvetta on teknisen peruskoulutuksen käyneille tekijöille, mutta myös insinööreille ja diplomi-insinööreille.

– Valimo ei kuulosta miltään kaikkein seksikkäimmältä paikalta, mutta tänä päivänä tuotanto ja tilamme ovat kaukana perinteisestä valimomielikuvasta. Puhummekin enemmän valupohjaisten tuotteiden valmistuksesta, Asko Nevala kertoo.

Nevalan mukaan propellihattukeksijöitä eli osaamista ja toisaalta rohkeutta investoida tarvitaan, jotta tuotanto säilyy Suomessa ja menestyy maailmanmarkkinoilla.

– On oltava askel edellä kilpailijoitamme.

Toimitusjohtaja puhuu kokemuksen äänellä, sillä Alteams Groupin noin 140 miljoonan euron liikevaihto syntyy Suomen lisäksi tehtaissa Kiinassa, Intiassa ja Puolassa. Toinen Suomen-tehdas sijaitsee Lopella.

– Meillä Suomessa tunnin kokonaiskustannus 30 euroa, kun se Kiinassa on kuusi euroa, Nevala toteaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Taitekohta kohti parempia aikoja

Laihian Metalliin ja 1960-luvulle saakka juurensa ulottavan Alteamsin näkymät eivät ole aina olleet niin hyvät kuin nyt.

2000-luvulla Laihialla valmistettiin tukiasemakomponentteja muun muassa Nokialle ja Ericssonille.

Kun telecom-bisnes siirtyi muille maille, Alteamsin Laihian-tuotannon painopiste siirtyi perinteisiin kuorma-autokomponentteihin.

– Se oli bulkkitavaraa aika paljon. Kurimuksessa olimme, Nevala kuvaa yrityksen huonoimpia vuosia 2010-luvun puolivälissä.

Taitekohdaksi toimitusjohtaja mainitsee vuoden 2018, jolloin Laihialla tehtiin muun muassa rohkea päätös kitkahitsauskoneen hankkimisesta. Se mahdollisti nestejäähdytyksen sisällyttämisen erilaisiin alumiinikoteloihin.

– Tämän ja teknisen osaamisemme ansiosta olemme sen jälkeen voittaneet useita merkittäviä kauppoja varsinkin hyötyajoneuvojen sähköistymisen liittyen, Nevala toteaa.

– Se oli oikea investointi oikeaan aikaan, vaikka ei päätöstä tehdessä mielikuva ollut näin kirkas. Kun olimme messuilla Saksassa muutama vuosi tuon jälkeen, ei muusta osastollamme puhuttukaan, Tony Panttila jatkaa.

Jälkikäsittelijä Matti Mielty tarkistaa, että alumiinivalussa kaikki on niin kuin pitääkin, ennen kuin tuote lähtee asiakkaalle.
Kuva: Jarno Pellinen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Isoja asiakkaita Vaasassa

Alteams kiinnittyy vahvasti Vaasan seudun energiakeskittymään. Esimerkiksi Wärtsilä ja Danfoss ovat sen pitkäaikaisia ja isoja asiakkaita.

– Toki myös kilpailemme samoista työntekijöistä, toimitusjohtaja Nevala naurahtaa.

Suurin Alteamsin asiakas on tällä hetkellä ruotsalainen Inmotion Technologies, joka tekee sähköistykseen liittyviä komponentteja niin Volvolle kuin Daimlerille.

Paljon Ruotsiin asioiva toimitusjohtaja iloitsee lentoyhteyden avautumisesta pitkän koronatauon jälkeen Vaasasta Tukholmaan.

– Kunhan Finnair vaan saisi vielä järjestettyä toisen aamulennon Pohjanmaalta Helsinkiin ja aamulennon myös sieltäpäin tänne.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Alteamsin Laihialla tarvitsema alumiini tulee Norjasta, ja kierrätysalumiinia saadaan "omasta takaa" Kuusakoskelta.
Kuva: Jarno Pellinen

Suvun omistuksessa

Metallikierrätysyhtiö Kuusakoski Recycling kuuluu samaan yritysryppääseen Alteamsin kanssa.

Tämä mahdollistaa yhteistyön siten, että iso osa Alteamsin Suomessa ja Puolassa käyttämästä kierrätysalumiinista tulee Kuusakoskelta.

Kuusakoski Group -konsernin emoyhtiön, ja sitä kautta myös Alteamsin, omistaa Kuusakosken suku.

Alteams Group syntyi vuonna 2002, kun Kuusakosken vuonna 1985 ostama Laihian Metalli sekä valimot Jyväskylässä ja Lopella fuusioitiin yhdeksi valimoyhtiöksi. Samassa yhteydessä vuonna 2002 ostettiin iso kilpailija Ruotsista ja perustettiin tehdas Kiinaan Suzhouhun.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka