Uutiset

Anna Tyni nousi nyrkkeilykehään viiden vuoden tauon jälkeen: ”Tavoite on kirkastaa viimeisin mitali”

Anna Tyni kisaa tulevissa nyrkkeilyn SM-kisoissa joulukuussa. Marraskuussa Waasa Boxing Club järjestää Vaasassa nyrkkeilykisat, jossa Tyni palaa kotikehään ottelemaan.
Anna Tyni kisaa tulevissa nyrkkeilyn SM-kisoissa joulukuussa. Marraskuussa Waasa Boxing Club järjestää Vaasassa nyrkkeilykisat, jossa Tyni palaa kotikehään ottelemaan.
Kuva: Roope Lappalainen
  • Roope Lappalainen

Tavoite on selvä. Vaasalainen kilpanyrkkeilijä Anna Tyni haluaa menestyä tulevissa nyrkkeilyn SM-kisoissa. Sitä ennen kuitenkin haetaan tuntumaa ja voittoa kotikisoista Vaasassa.

–  Voitin pronssia SM-kisoista vuonna 2018. Tavoite on kirkastaa viimeisin mitali, ja sitä päin mennään, Tyni sanoo.

Tyni on nyrkkeillyt vuodesta 2013 lähtien. Aluksi oli tarkoitus hakea kuntonyrkkeilyn tapaista toimintaa, mutta kilpanyrkkeily veti lopulta puoleensa.

Viisi viime vuotta Tyni piti kuitenkin nyrkkeilystä taukoa. Paluu harjoituksiin tapahtui tämän vuoden tammikuussa, ja kisakausi alkoi elokuussa. Kisoja on ollut läpi koko syksyn, ja toistaiseksi tie on vienyt voitosta voittoon.

Mutta miksi viiden vuoden tauko kilpailujen välissä?

–  Kaksi lastani syntyi tuona aikana, joten tauko oli itsestäänselvyys. Korona-aika totta kai myös vaikutti, kun harjoitustoimintaa ei ollut. Kotiolosuhteet sallivat paluun nyt.

Nyrkkeilytaidot ovat palautuneet hitaasti, mutta varmasti. Harjoittelu ja ottelut ovat taanneet sen, että nyt taso alkaa olla samanlainen kuin aikana ennen taukoa, Tyni lisää.

Kotikisat tulossa

Waasa Boxing Club, jota Tynikin edustaa, on Vaasan ainoa kilpaseura nyrkkeilyssä. Petro Koskimies on ollut seuran mukana alusta asti, aina vuodesta 2004 saakka. Hän toimii seuran puheenjohtajana ja kilpanyrkkeilyn valmentajana.

–  Seuran tilanne on tällä hetkellä todella hyvä. Kilparyhmässä meillä on 20 aktiivista jäsentä, joista suurin osa on nuoria, mutta löytyy ryhmästä myös miehiä ja naisia. Toiminta ryhmässä on tavoitteellista alusta loppuun, Koskimies kertoo.

Seuran harjoitustilat löytyvät kuntokeskus Wasamovesta. Kilparyhmä harjoittelee siellä, mutta myös kuntonyrkkeilyä on tarjolla yhteistyössä Wasamoven kanssa.

Sunnuntaina 19.11. Waasa Boxing Club järjestää nyrkkeilykisat juuri Wasamoven tiloissa. Siellä Tyni tekee paluun kotikehään kisojen merkeissä.

Yksin ei Waasa Boxing Club kuitenkaan toimi. Vaasalainen potkunyrkkeilyseura W3R toimii tiiviissä yhteistyössä nyrkkeilyseuran kanssa.

Seurojen välinen toiminta onkin ollut sujuvaa. Harjoitustilat jaetaan, ja yhteistuumin seurat hankkivat Vaasaan nyrkkeilykehän, joka täyttää liiton standardit kilpailuihin liittyen.

Anna Tyni harjoittelee kilparyhmässä, jota valmentaa Waasa Boxing Clubin puheenjohtaja Petro Koskimies. Koskimiehen taival nyrkkeilyn parissa alkoi jo 1990-luvun alkupuolella.
Kuva: Roope Lappalainen

Jännityksestä onnistumisiin

Tämän vuoden nyrkkeilyn SM-kisat järjestetään joulukuun alussa Vantaalla. Viimeksi Tyni osallistui SM-kisoihin vuonna 2018. Nyt on aikomus osallistua taas kisoihin, ja tällä kertaa vielä ainoana naisnyrkkeilijänä Vaasasta.

–  Naisnyrkkeilyn kilpapuolella Vaasassa on harmittavan hiljaista. Kansallisella tasolla kiinnostus on taas kasvanut, paljon uusia kasvoja näkee kisoissa. Mira Potkosen menestyminen on tuonut positiivista julkisuutta, Tyni kertoo.

Menestys SM-kisoissa määrittää suuresti osallistumismahdollisuuksia tulevaisuuden kisoihin, joten näytön paikka on nyt.

Paluu kisakehiin jännitti nyrkkeilijää, mutta onnistumiset ovat auttaneet eteenpäin kohti tavoitetta.

–  Paluu nyrkkeilemään ja ottelemaan ei missään nimessä ollut itsestäänselvyys. Sen takia olen iloinen, että saan taas tehdä tätä. Jännityskin aina häviää, kun ottelu alkaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka