Uutiset

Dialyysi ja vuodeosastot muuttavat nyt H-taloon Hietalahdessa

Dialyysissä joka hoitopaikalla on oma tietokoneruutu, josta voi katsoa haluamaansa ohjelmaa tai selata verkkosivuja. Näin aika kuluu mukavasti, sillä dialyysihoito kestää monta tuntia, sanoo Kirsi Vaaranmaa.
Dialyysissä joka hoitopaikalla on oma tietokoneruutu, josta voi katsoa haluamaansa ohjelmaa tai selata verkkosivuja. Näin aika kuluu mukavasti, sillä dialyysihoito kestää monta tuntia, sanoo Kirsi Vaaranmaa.
Kuva: Pohjanmaan hyvinvointialue
  • Vaasa

Vaasan keskussairaalan dialyysiosasto muuttaa E-rakennuksen 0-kerroksesta H-talon 0-kerrokseen niin, että uusissa tiloissa dialyysihoitoja annetaan torstaista 9.2. lähtien.

Suomen moderneimmissa dialyysitiloissa potilaspaikkojen määrä kasvaa kymmenestä kahteenkymmeneen.

Tämä mahdollistaa nykyistä isomman potilasmäärän hoitamisen.

– Potilas tulee dialyysihoitoon aina samana viikonpäivänä samaan kellonaikaan. Muutto aiheuttaa hoitoaikoihin hetkellisiä muutoksia, koordinoiva osastonhoitaja Kirsi Vaaranmaa kertoo tiedotteessa.

Oma parkkipaikka dialyysipotilaille

Dialyysipotilaille on oma parkkipaikka ja sisäänkäynti H-talon eteläisellä puolella, parkkitalon ja päivystyksen välissä.

Onkin tärkeää, että tästä viikosta eteenpäin nämä parkkipaikat jätetään vain niitä tarvitseville.

– Dialyysin asiakkaat saavat auton tuulilasille laitettavan parkkilupalapun. Muille on luvassa parkkisakkoja, Vaaranmaa sanoo.

Potilaille on uusissa tiloissa sekä sänkypaikkoja että hoitotuoleja.

Uutena palveluna on studioksi nimetty omahoitokioski, jossa on mahdollisuus tehdä hemodialyysihoito itse, oman aikataulun mukaisesti silloin, kun hoitoyksikkö on auki.

– Nekin, jotka tavallisesti hoitavat dialyysin kotona, voivat tulla studioon tekemään hoidon, jos esimerkiksi kotitalousveden laadussa on vikaa.

Muutosta hoitajien työtapoihin

Tilojen vaihtuminen tuo mukanaan ison muutoksen myös henkilökunnan työtapoihin ja -vuoroihin.

– Hoitotyön ydin pysyy samana, mutta kaikki ympärillä muuttuu. Saamme paljon lisää tilaa ja uutta tekniikkaa, mikä tuo joustavuutta sekä potilaille että henkilökunnalle. Pystymme hoitamaan useampia potilaita päivävuoroissa, jolloin iltavuoroja tehdään vain kolmena iltana viikossa, Vaaranmaa kertoo.

Pian muuton jälkeen osastolla otetaan käyttöön dialyysikoneisiin liittyvä potilastietojärjestelmä, jonka avulla tuplakirjaamisesta ja paperipinoista päästään eroon.

– Voimme seurata hoitoa tietokoneelta reaaliajassa. Esimerkiksi poliklinikan lääkäri näkee omalta koneeltaan, kauanko tietyn potilaan hoito kestää, ja lääkäri voi ajoittaa käyntinsä potilaan luona sopivaan kohtaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

H-talon sisäänkäynti on Sanmarkinkadulla, pesäpallokenttää vastapäätä. Arkistokuva.
Kuva: Jarno Pellinen

Vierailuaika osastoilla muuttuu muutossa

Helmikuun aikana uuteen H-taloon muuttavat myös Vaasan keskussairaalan kirurgian vuodeosastot, neurologian ja sisätautien osasto sekä syöpä- ja veritautien osasto.

Tällä viikolla muuttavat kirurgiset osastot T- ja A-rakennuksista H-talon kerroksiin 4 ja 5. Osastoilla hoidetaan urologisia, verisuoni-, korva-, nenä-, kurkku-, leuka- ja silmäkirurgisissa sekä ortopedisissä, traumatologisissa ja plastiikka- ja yleiskirurgian toimenpiteissä olleita potilaita.

Ensi viikolla muuttavat neurologian ja sisätautien osasto sekä syöpä- ja veritautien osasto H-talon 6. kerrokseen.

Syöpä- ja veritautien vt. osastonhoitaja Jennifer Björkqvist kertoo, että muutossa saadaan aiempaa toimivammat tilat. Osastolla on myös enemmän yhden hengen huoneita kuin vanhoissa tiloissa.

Potilaat tulevat syöpä- ja veritautien osastolle suunniteltuihin lääkehoitoihin, sädehoitoon tai tutkimuksiin. Lisäksi osastolla hoidetaan potilaiden infektioita, kivunlievitystä, anemiaa ja hoitojen sivuvaikutuksia sekä potilaita elämän loppuvaiheessa.

Muutto H-taloon vaikuttaa osastojen vierailuaikoihin. Jatkossa osastoilla voi vierailla kello 13–19.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka