Uutiset

Elisa-stadion odottaa äänestäjiä – Hietalahden jalkapallopyhätössä on hyvin tilaa äänestää ennakkoon, myös ulkona

Tästä sisään äänestämään, viittoo Veli-Matti Laitinen. Hänen takanaan, stadionille johtavien portaiden alla näkyy tila, johon mahtuu ulkona äänestävien äänestyskoppi. Kuva: Anne Laurila
  • Vaasa

VAASA

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona, 12. tammikuuta.

Vaasassa on yhdeksän ennakkoäänestyspaikkaa sekä yksi toimistokontti, joka kiertää markettien pihoilla.

Kesäkuun kuntavaaleissa drive in -ennakkoäänestys Vaasan kasarmialueella oli suosittua. Siellä kävi runsaat 3 200 äänestäjää, enemmän kuin esimerkiksi pääkirjaston kansalaisinfossa tai torin infopisteen äänestyspaikassa.

Aluevaaleissa Vaasassa ei järjestetä mahdollisuutta äänestää autossa.

Talvipakkasilla se olisi vaalivirkailijoille hankalampaa kuin kesähelteillä. Sitä paitsi kasarmintori on nyt varattu koronatestaukseen.

Nyt vaalien järjestäjät toivovat, että ennakkoon äänestävät löytäisivät sankoin joukoin Elisa-stadionille Hietalahdessa.

10 sisään kerralla

Elisa-stadionin ennakkoäänestyspaikan vastuuhenkilönä toimii Veli-Matti Laitinen, Vaasan kaupungin eläkkeellä oleva hallintojohtaja.

Hän järjesteli alkuviikosta innokkaana ennakkoäänestyspaikkaa kuntoon.

– Tuosta ovesta tullaan sisään, ja tästä toisesta poistutaan ulos. Koronaturvallisesti toimitaan. Kerrallaan tilassa saa olla 10 ihmistä, Laitinen laskee.

Kun vaalivirkailijat otetaan mukaan laskuihin, kolmessa äänestyskopissa voi olla yksi äänestäjä kussakin, ja muutama voi odottaa vuoroaan sisääntulohuoneessa.

– Eihän siinä äänestyksessä kauan mene, pitkään ei tarvitse odottaa.

Portti auki Rantamaantielle

Viime kesänä jalkapallostadion oli ennakkoäänestyspaikkana ensimmäistä kertaa. Silloin siellä kävi noin 1 400 äänestäjää.

– Odotin silloin, että Elisa-stadionista tulisi ensimmäisellä kerralla suosittu, mutta toisin kävi. Toivottavasti äänestäjät löytävät sinne tällä kertaa, sanoo Vaasan keskusvaalilautakunnan sihteeri Anna Liisa Suoranta.

Äänestyspaikka on stadionille johtavan pääportaikon alla olevissa huoneissa.

Viime kesänä äänestyspaikalle piti tulla stadionin eteläpäädystä, autojen parkkipaikan kautta.

– Nyt Rantamaantien puolella on stadionille johtava portti auki. Siitä pääsevät kevyen liikenteen väylää tulevat kävelijät ja pyöräilijät helposti äänestyspaikalle. Ei tarvitse kiertää, vinkkaa Laitinen.

Hän korostaa, että autolla tuleville ennakkoäänestäjille on runsaasti pysäköintitilaa stadionin eteläpäädyn parkkipaikalla.

Koronalle altistuneet äänestävät ulkona

Koronapandemian vuoksi altistuneet ja karanteenissa olevat eivät saa äänestää sisätiloissa.

Heitä varten järjestetään mahdollisuus äänestää ulkona.

– Äänestyskoppi sopii oikein hyvin tuohon portaiden alle, eikä haittaa, vaikka sattuisi lumisadekin. Siinä on suojaisaa, Laitinen tuumii.

Laitinen toivoo, että karanteenissa olevat soittavat etukäteen keskusvaalilautakuntaan puhelinnumeroon 040 754 8534 ja sopivat ajan, jolloin tulevat äänestämään.

Jokaisessa ennakkoäänestyspaikassa on myös ovessa tai seinässä puhelinnumero, johon voi soittaa ja pyytää äänestyslipukkeen tuomista ulos.

– Ulkona äänestäminen on normaalia hitaampaa, koska virkailijan pitää käydä ensin sisällä lukemassa koneella äänestäjän henkilöllisyyskortti. Sitten viedään äänestyslippu ja kuori äänestäjälle, ja kun on valmista, virkailija tulee sisälle tulostamaan lähetekirjeen, joka viedään taas ulos äänestäjän allekirjoitettavaksi.

Tärkeät vaalit

Laitinen vinkkaa, että eniten on tilaa äänestää toisena ennakkoäänestyspäivänä ja siitä muutama päivä eteenpäin.

– Ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä on yleensä vilkasta, samoin kahtena viimeisenä, silloin on ihan ruuhkaa.

Hän on huolissaan ensimmäisten aluevaalien äänestysprosentista, koska kaikki eivät ehkä vieläkään tiedä, mistä näissä vaaleissa on kyse.

– Luulisi sen kiinnostavan, kun vaaleissa valitaan päättäjiä päättämään ihmisten terveys- ja sosiaalipalveluista ja pelastustoimesta. Siis esimerkiksi vanhusten ja mielenterveyspotilaiden palveluista. Kyllä pitäisi kiinnostaa! Nämä ovat todella tärkeät vaalit, Laitinen painottaa.

Äänestäessä pitää todistaa henkilöllisyys. Siihen tarvitaan ajokortti, henkilökortti, passi tai vaikka kuvallinen Kela-kortti.

Fakta: Aluevaalit

* Ennakkoäänestysaika on 12.–18.1. Varsinainen vaalipäivä on 23.1.

* Ennakkoäänestyspaikat Vaasassa: Visit Vaasan infopiste Kauppatorilla, Nuorisotalo Ristikka Ristinummella, Elisa-stadion Hietalahdessa, Kansalaisinfo Vaasan pääkirjastossa, Palosaaren kirjasto, K-Citymarket Kivihaassa, Vähänkyrön yhteispalvelupiste Vähänkyröntie 11, Entinen pläkkyrimuseo, Loukontie 6 Tervajoella, Vähänkyrön seurakunnan kirkkoherranvirasto Siltaranta.

* Kiertävä toimistokontti on 12.1. K-Market Sundomin pihassa, 13.–14.1. Prisman pihassa, 15.–16.1. K-Supermarket Huutoniemen pihassa, 17.–18.1. S-market Gerbyn pihassa.

* Ennakkoäänestyspaikkojen tarkat aukioloajat ja lisätiedot löytyvät verkkosivulta: vaasa.fi.

Näin toimit äänestyspaikalla:

* Pidä riittävä etäisyys muihin ihmisiin.

* Huolehdi käsien puhtaudesta. Käytä käsihuuhdetta.

* Käytä äänestyspaikalla kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos se on mahdollista.

* Jos haluat, voit tuoda mukana oman kynän.

* Jos sinulla on hengitystieoireita, odota niiden paranemista, ennen kuin äänestät ennakkoon.

Lähde: vaalit.fi

Anne Laurila

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka