Uutiset

Elokuvia ja kahvia jugendtalossa –Kipinässä on asunut myös musiikkiperhe, jonka perintö ilahduttaa vaasalaisia edelleen

Kipinän talo.
Kipinän talo.
Kuva: Kari Hakli 1967, Pohjanmaan museon arkisto
  • Erkki Salminen

Yksi Vaasan tyylikkäimpiä jugendrakennuksia, Kipinän talo, valmistui vuonna 1907 osoitteeseen Hovioikeudenpuistikko 5. Talon suunnitteli A. W. Stenfors.

Elettiin vielä tsaarinvallan aikaa ja talon nimi kuvastanee toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Graniittijalustalla seisovassa varhaista jugendia edustavassa 4-kerroksisessa rapatussa tiilitalossa oli alun perin vain 8 isoa asuntoa sekä pohjakerroksessa liikehuoneita.

Asunnoissa oli vesijohto, viemäri ja vesiklosetit, joissain kylpyhuoneissa myös puilla lämmitettävät vesiboilerit. Huoneet lämpenivät komeilla kakluuneilla ja pönttöuuneilla.

Kipinän julkisivua elävöittävät parvekkeiden ryhmittely ja ikkuna-aukkojen muotojen vaihtelu.

Talon pääsisäänkäynti on kadun puolella keskellä taloa. Pihan puolella on kaksi porrashuonetta, jotka oli tarkoitettu palvelusväelle. Pihalle sijoitettiin hevostalli, puuliiteri ja varastorakennus. Nämä kaikki on jo purettu.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kipinän talo, postikortti 1900-luvun alkupuoli.
Kuva: Pohjanmaan museon arkisto

Elokuvateatterista Dam Café

Vaasan ensimmäinen elokuvateatteri Maailman Ympäri aloitti toimintansa Hovioikeudenpuistikko 10:ssä, mutta se muutti 1907 tarkoitusta varten valmistuneeseen huoneistoon Kipinän taloon.

Vaasalaisille talo on tullut vuosien saatossa ehkä parhaiten tutuksi Svenssonin konditoriasta ja kahvilasta, Dam Cafésta, joka aluksi toimi Kirkkopuistikolla. Sokerileipuri Alfred Svensson osti 1912 elokuvateatterin, joka oli muuttanut nimensä Apolloksi.

Elokuvatoiminta loppui 1923 ja konditoria sekä Selinda Svenssonin pitämä Dam Café muuttivat sen tiloihin. Leipomo ja perheen asunto olivat pihan puolella taloa. Dam Café, naisten kahvila, tarkoitti sitä, että siellä tarjoiltiin myös ilman herraseuraa oleville naisille.

Alfred Svensson kuoli jo vuonna 1925. Sen jälkeen toimintaa hoitivat Selinda lapsineen. Dam Café lopetti toimintansa vuonna 1957, mutta leipomo ja konditoria jatkoivat vuoteen 1987.

Monet Svenssonin leivokset tulivat vaasalaisille tutuiksi; bebeet, tukholmalaiset ynnä muut. Ja tietysti itse Svea Svensson marmoritiskin takana.

Selinda ja Svea Svensson.
Kuva: Nyblin 1926, Pohjanmaan museon arkisto

Osa kalusteista oli peräisin aivan toiminnan alkuajoilta. Nyt niitä voi ihailla Pohjanmaan museon näyttelyssä.

Myöhemmin tiloissa on toiminut muun muassa antikvariaatti Lafkan taidegallerioineen.

Svenssonin keittiö.
Kuva: Erkki Salminen 1987, Pohjanmaan museon arkisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vuorioiden kotitalo

Otto Theodor Wuorio perusti vuonna 1902 ”Postipakettien lähetysliikkeen” eli postimyyntiliikkeen. Kanttorina Mustasaaressa toiminut Wuorio keskittyi aluksi soittimien myyntiin, mutta valikoima laajeni nopeasti.

Wuorion perhe muutti Kipinän taloon vuonna 1911. Postimyyntiliike toimi ainakin 1930-luvulla Kipinän tontin kulmassa puutalossa.

Perheessä oli kolme lasta; Sylvi, Maire ja Viljo. Kaikki olivat musiikillisesti lahjakkaita. Naimattomina eläneet Maire ja Viljo asuivat koko elämänsä lapsuudenkodissaan tässä talossa. Viljo toimi matematiikan lehtorina suomalaisessa lyseossa. Maire työskenteli isänsä postimyyntiliikkeessä. Sisaruksista vanhin Sylvi oli naimisissa, mutta lapseton. Hän toimi musiikinopettajana.

Viljo kuoli 1994 ja Maire 1997. He testamenttasivat noin 15 miljoonaa markkaa Vaasan kaupungille klassisen musiikin edistämiseksi. Vuonna 1998 perustettiin Viljo ja Maire Vuorion Säätiö, jonka tarkoituksena on järjestää musiikkikilpailuja ja konsertteja, edistää klassisen musiikin harrastusta ja kehittää sen toimintaedellytyksiä sekä henkisesti että aineellisesti Vaasassa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kipinä 2023.
Kuva: Laura Krohn

Jugendtalon uusi elämä

Skanska Pohjanmaa osti Kipinän osake-enemmistön vuonna 1997 ja teki laajat muutos- ja entistämistyöt, jotka valmistuivat 1999.

Arkkitehti Anna-Maija Salon suunnitelmien mukaan asuntojen määrä kaksinkertaistui. Asuntoihin jätettiin kakluunit ja pönttöuunit, pihan puolen toisen porrashuoneen tilat liitettiin asuntoihin.

Talo sai myös hissin ja keltaisen ulkovärin, joka oli ollut jo Stenforsin suunnitelmassa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka