Uutiset

Entisen jääkiekkoilijan viimeinen ottelu huumehelvetissä

Severi Saarinen ja Katariina Havukainen tähdittävät Aleksi Mäkelän uutta leffaa Laitapuolen hyökkääjä.
Severi Saarinen ja Katariina Havukainen tähdittävät Aleksi Mäkelän uutta leffaa Laitapuolen hyökkääjä.
Kuva: Laura Mainiemi
  • Mirella Kivelä

Laitapuolen hyökkääjä. Ohjaus: Aleksi Mäkelä, käsikirjoitus: Mikko Louke, Petja Lähde. Pääosissa: Severi Saarinen, Jorma Tommila, Tommi Eronen, Katariina Havukainen.

****************

Aleksi Mäkelän uusin rappiokuvaus suomalaisesta tähdestä sai ensi-iltansa viime perjantaina Vaasassa.

Laitapuolen hyökkääjä kertoo ex-jääkiekkoilija Marko "Jarna" Jantusen suistumisesta päihteiden käytön rajuun maailmaan. Kyseessä ei ole lätkäleffa.

Elokuva perustuu urheilutoimittaja Marko Lempisen kirjoittamaan kirjaan Läpi helvetin (Otava 2016), mutta elokuvassa on otettu myös taiteellisia vapauksia. Kuvaus onkin tästä syystä vavahduttava.

Elokuvasta tuskin tulee suomalaisen elokuvan tähteä, mutta sen sanoma on sitäkin tärkeämpi.

Urheilijalupaus suistuu huumeisiin

Elokuvassa keskitytään yhteen vuorokauteen, jossa Jantunen (Severi Saarinen) yrittää epätoivoisesti saada kokoon velkojaan velkojille, jotka uhkaavat hänen henkeään.

Pysähdyttävässä alkukohtauksessa viedään katsoja niin lähelle tapahtumia, että tuolissa voi melkein haistaa hien, veren ja pelon.

Vuorokauden aikana Jantunen muistelee uraansa niin Ruotsissa kuin Kanadassakin.

Jantunen nousi parikymppisenä lupaavaksi lätkäpelaajaksi, ja vaikka paikka vuoden 95 maajoukkueessa meni täpärästi ohitse, ura jatkui Ruotsin Elitserienissä.

Ruotsissa Jantunen oli tunnettu. Juhlia riitti, ja juominen oli hauskaa. Uranousua NHL:ään pidettiin lähes varmana, mutta Jantunen palasi nopeasti Kanadasta Ruotsiin ja sieltä takaisin kotiin.

Päihteiden käyttö oli uran aikana arkipäivää, ja huonoa käytöstä siedettiin Jantusen ilmiömäisten taitojen takia.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kipeää realismia

Elokuvan ilmiömäisin tähti on sen päänäyttelijä Severi Saarinen.

Ensimmäinen pääosarooli on poikkeuksellisen taidokas ja nostaa varmasti Saarisen suomalaisten näyttelijöiden tähtikaartiin.

Takaumissa nähdään treenattu, hyvinvoiva Jantunen, joka yrittää epätoivoisesti päästä lätkän huipulle vierellään vaimo Kati (Katariina Havukainen).

Toisessa kohtauksessa Saarinen on taas huumehouruinen ex-urheilija. Stressi syöksee Jantusen tarttumaan pulloon entistä hanakammin, eikä vaimon nalkutus vierellä tunnu tepsivän.

Vastakkainasettelu on turhan alleviivaavaa elokuvassa, kun todellisuudessa Kati auttoi miehensä huumehelvetistä pääsyä.

Vastakkainasettelulla haetaan myötätuntoa päähenkilöä kohtaan. Ja sitähän riittää, liiaksikin, mutta se tuntuu olevan tämän leffan ydinajatus: näyttää huumehelvetin kaikki puolet.

Onneksi muutama humoristinen kuvauskin on tuotu leffaan mukaan. Varsinkin kohtaus velkojien kanssa pienessä Toyotassa on hulvaton.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Paikallista osaamista

Laitapuolen hyökkääjä on kansankielisesti sanottuna ”ihan ookoo” leffa, mutta vaasalaisille elokuva tarjoaa pientä ekstraa.

Vaasan kaupunginteatterin näyttelijä Jorma Tommila nimittän esittää yhdessä Tommi Erosen kanssa Jantusen perässä juoksevia velkojia.

Pomon rooli sopii Tommilalle erinomaisesti. Näennäisen mukava, ahdistavan kohtelias Pomo vie Jantusen epätoivon partaalle.

Tommi Eronen esittää tyypillisesti parivaljakon typerämpää, impulsiivisempaa öykkäriä, joka nauttii väkivallasta enemmän kuin rahasta.

Hyvät roolisuoritukset ovat tämän elokuvan kantavin voima, kun tarina itsessään jää turhan pintapuoliseksi.

Onneksi me kaikki tiedämme, että Jantuselle käy loppujen lopuksi ihan hyvin.

***

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka