Uutiset

Harrastusmahdollisuuksia karvoihin katsomatta – "Rotu saa olla vaikkapa Melaniemen noutaja"

Ketku-koira pujottelee agilityseuran puheenjohtajan Tiina Jokisen johdolla.
Ketku-koira pujottelee agilityseuran puheenjohtajan Tiina Jokisen johdolla.
Kuva: Juulia Tuominen
  • Vaasa

Vaasassa koiraharrastajan ei tarvitse kärsiä tekemisen puutteesta. Koiraharrastaminen kaupungissa on vireää, ja mukaan mahtuu monenlaista harrastajaa aloittelijasta huipulle. Yksi koiraurheilun äänenkantajista Vaasassa on Vaasan Agilityseura, joka harjoittelee tänä kesänä uudella kentällään Alkulassa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rantareviiri vaihtui Metsäreviiriksi

Tänä kesänä Vaasan Agilityseurassa puhaltaa uudet tuulet, sillä seura on jättänyt taakseen Hietalahdessa sijainneen Rantareviirin. Vanhan Vaasan Alkulassa sijaitseva uusi kenttä nimettiin Metsäreviiriksi.

Alkulassa hännät kuitenkin heiluvat toivottavasti vain väliaikaisesti, sillä seuran tavoitteena on saada lähivuosina oma treenihalli ympärivuotiseen harjoitteluun Haapaniemelle kaavoitettavan urheilupuiston alueelle.

Tällä hetkellä seura harjoittelee talvisin Sulvalla vanhassa kasvihuoneessa pakkasen armoilla.

– Vaasassa haaste on se, että meillä on MM-tason mitalisteja junioreissa, eikä meillä ole täysimittaisia talviharjoitusmahdollisuuksia. Sen takia yritämme tosi kovasti saada hallia aikaiseksi – ei vain oman seuran vuoksi, vaan myös muiden alueella toimivien seurojen vuoksi. Kunnolliset puitteet antavat mahdollisuuden treenata myös tavoitteettomasti ja järjestää arkitottelevaisuuskoulutusta sekä pentukursseja, kertoo Agilityseuran puheenjohtaja Tiina Jokinen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vauhtia ja yhteistyötä

Vaasan Agilityseura järjestää koulutusta ja kilpailutoimintaa agilityssa ja rally-tokossa. Agility on ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva liikuntamuoto. Siinä ihmisen ohjaamat koirat suorittavat erilaisia esteratoja pyrkien virheettömyyteen ja nopeuteen.

Rally-tokossa puolestaan yhdistyvät tottelevaisuuskoe eli toko, agility ja koiratanssi. Pääpaino on ohjaajan ja koiran yhteistyössä. Molemmissa lajeissa voi kilpailla useissa eri tasoluokissa, eli lajia voi harrastaa aina aloittelijasta huipputasolle asti.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Renkaan läpi hypystä
esimerkkiä näyttää seniorikoira Hulta ohjaajansa Tanja Katajiston kanssa
Renkaan läpi hypystä esimerkkiä näyttää seniorikoira Hulta ohjaajansa Tanja Katajiston kanssa
Juulia Tuominen

Liikuntaa monenlaisille koirakoille

Sekä agilityä että rally-tokoa voi harrastaa hyvin erilaisten koirien kanssa. Eri kokoisille koirille löytyvät omat kokoluokkansa.

– Rotu saa olla vaikkapa Melaniemen noutaja, sillä ei ole mitään väliä. Harrastaminen ei katso kokoa, eikä rotua, Jokinen kertoo.

Agilityn voi aloittaa rodusta riippuen koiran ollessa noin vuoden vanha, kun koiran luusto ja lihaksisto on loppuun asti kehittynyttä. Kisaavat koirat eläköityvät agilitystä noin yhdeksän vuoden paikkeilla.

– Osa agilityä harrastaneista koirista siirtyy eläköidyttyään rally-tokoon. Rally-toko sopii myös vanhoille koirille, sillä siinä ei ole rajuja liikkeitä, lisää seuran tokotiimissä valmentava Tanja Katajisto.

Molemmat lajit sopivat myös hyvin monenlaisille ihmisille. Eritaustaiset harrastajat ovat tervetulleita lajin pariin ikään katsomatta.

Lajeja voi harrastaa liikuntarajoitteista huolimatta, ja valtakunnallisella tasolla järjestetään jopa para-agilitykilpailuja erityisryhmiin kuuluville ohjaajille. Vaasan Metsäreviirille on esteetön kulku.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Vaasan agilityseura

  • Vaasan Agilityseura on vuonna 1995 perustettu koiraurheiluseura, joka järjestää treeniryhmiä, kilpailuja ja kursseja koiraharrastajille.

  • Tokon, rally-tokon ja agilityn lisäksi seura järjestää muun muassa näyttelytreenejä, arkitottelevaisuus- ja pentukursseja sekä epävirallisia Match Show -koiranäyttelyitä.

  • Seuraan kuuluu n. 150 jäsentä, joista osa on satunnaisemmin treenaavia aloittelijoita ja osa tavoitteellisesti harrastavia maajoukkuetason urheilijoita.

  • Uutena toimintana seura järjestää syksyllä kaksi agilityryhmää 8–12-vuotiaille koiranohjaajille. Aiempaa kokemusta tai erityisiä välineitä ryhmiin ei tarvita. Lisäksi syksylle on luvassa Match Show -näyttelyitä, kilpailuita ja muita tapahtumia, joista tarkemmat tiedot löytyvät seuran kotisivuilta.

Juulia Tuominen

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka